Resultaten
Peter en Ali

‘Supporting People’ gaat bij Trudo verder dan het aanbieden van woonruimte. We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om verder te komen in het leven, zeker onze huurders voor wie dat minder makkelijk of vanzelfsprekend is. Daarom hebben we het Vluchtelingenmentorproject in het leven geroepen: buurtbewoners die hun nieuwe buren bijstaan, zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen en vertrouwd raken met hun omgeving. Met raad, daad en gezelligheid. In deze serie stellen we een aantal mentoren én de aan ze gekoppelde nieuwkomers voor.

Peter helpt Ali met het doorgronden van de Nederlandse cultuur

“Voordat ik mentor werd, had ik Ali al ontmoet bij een initiatief in de wijk. We deelden tassen uit met cake als felicitatie voor de oplevering. Er bleef echter een hoop cake over, daarmee stond ik ook bij Ali aan de deur. Hij nodigde me uit om te blijven eten en zo is het begonnen,” vertelt Peter.

Ali is enige jaren geleden uit Jemen naar Nederland gevlucht. Hij vond uiteindelijk via Trudo een woning in Eindhoven. Peter woont bij hem om de hoek en werd door Trudo gevraagd om op te treden als mentor om Ali te helpen wegwijs te worden in de stad en in de Nederlandse samenleving. Peter: “Ik bood Ali al regelmatig een helpende hand, maar door het mentorproject heb ik ook zelf een aanspreekpunt bij Trudo. Dat is prettig en handig.”

Onze app-groep heet ‘Sabbelap’, het woord wat Ali zei toen hij appel en sinaasappel door elkaar haalde.

Ik help Ali met allerlei praktische zaken. Uitleg van een ingewikkelde rekening, vragen over brieven of hoe en waar iets te regelen. Tijdens corona heb ik een Arabische vertaling voor hem gevonden met alle regels. Dit helpt hem, hij is de Nederlandse taal nog niet echt machtig, al begrijpt hij wel heel veel. Onze app-groep heet ‘Sabbelap’, het woord dat Ali zei toen hij appel en sinaasappel door elkaar haalde. Haha. Gelukkig is het ook een hele sociale jongen, die gemakkelijk contact maakt en inmiddels al veel vrienden en bekenden heeft.”

“Ik vind het leuk om dit te kunnen doen. Ik heb zijn cultuur een beetje leren kennen en opvallend genoeg ben ik ook veel meer gaan zien wat onze cultuur inhoudt. Hoeveel ongeschreven afspraken er eigenlijk zijn. Hoe vier je überhaupt je verjaardag? Ondertussen is Ali zich heel hard aan het aanpassen. Zo eten we niet meer van een grote schaal zittend op de vloer, maar heeft hij ook een tafel en borden gekocht. Jammer ergens, ik vind het mooi als hij vanuit zijn achtergrond de dingen anders doet. Maar ook mooi om te zien dat hij graag in onze cultuur wil meedoen. Het gaat dan ook goed met Ali, hij is echt onderdeel van mijn groep vrienden geworden. Ik kan het mentorschap iedereen aanraden.”

Ben jij enthousiast geworden en wil je ook iets betekenen voor een ander? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en sociale mentoren. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina.