Resultaten
Anita en Silva

‘Supporting People’ gaat bij Trudo verder dan het aanbieden van woonruimte. We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om verder te komen in het leven, zeker onze huurders voor wie dat minder makkelijk of vanzelfsprekend is. Daarom hebben we het Vluchtelingenmentorproject in het leven geroepen: buurtbewoners die hun nieuwe buren bijstaan, zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen en vertrouwd raken met hun omgeving. Met raad, daad en gezelligheid. In deze serie stellen we een aantal mentoren én de aan ze gekoppelde nieuwkomers voor.

De Koerdische Silva was hoogzwanger van een dochter toen zij in Nederland aankwam. Trudo en in het bijzonder mentor Anita vingen haar op en hielpen haar op weg.

Het gaat inmiddels goed met Silva. Ze heeft een gezonde dochter op de wereld gezet en begint langzaam maar zeker haar plek in Nederland te vinden. Silva: “In Nederland is het goed. De mensen zijn hier aardig. Alleen de taal vind ik nog erg moeilijk.”

Anita: “Toen ik Silva leerde kennen was ze hoogzwanger van Rimat. Er waren nog veel dingen niet goed geregeld en Silva had veel vragen. Mijn hulp was dus meer dan welkom. Ik ben met haar de belangrijke dingen gaan regelen, met de verloskundige, met het ziekenhuis. Zo ben ik uiteindelijk ook bij de bevalling aanwezig geweest. Ik heb mijn buurvrouw meegenomen die Koerdisch spreekt en samen hebben we getolkt. Dat gaf Silva rust en vertrouwen.”

“Alles is goed in Nederland. Ik ben blij hier. Het is alleen een beetje koud.”

Anita en Silva zien elkaar wekelijks. Anita: “Ik wil graag iets doen waar ik maatschappelijk kan bijdragen. Ik heb lang in het buitenland gewoond en was bijvoorbeeld in Kaapstad al eerder actief als mentor. Dus toen dit mentorschap op mijn pad kwam bij Trudo was ik meteen enthousiast. Ik weet hoe het is om in een vreemd land terecht te komen waar je de taal niet spreekt en vooral de weg niet weet. In Nederland is alles geregeld volgens bepaalde systemen en als je dat niet kent, kan het heel ingewikkeld zijn.”

Anita helpt Silva vooral met regeldingen en oefenen met de Nederlandse taal. Anita: “We hebben stapels brieven en rekeningen uitgezocht. Ik help met het contact met bijvoorbeeld WIJ Eindhoven en het consultatiebureau. En we oefenen Nederlands. Zo heb ik laatst een beeld-woordenboekje gevonden in Nederlands-Arabisch, dat helpt enorm. Silva heeft geen familie hier en is door haar baby behoorlijk aan huis gekluisterd, dus ik gun haar nog wel wat sociale contacten. Maar dat komt wel met de tijd.”

Silva: “Alles is goed in Nederland. Ik ben blij hier. Het is alleen een beetje koud. Ik wil graag Nederlands leren en gaan werken. Bijvoorbeeld in een schoonheidssalon.”

Ben jij enthousiast geworden en wil je ook iets betekenen voor een ander? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en sociale mentoren. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina.