Resultaten
Bas en Yahya

‘Supporting People’ gaat bij Trudo verder dan het aanbieden van woonruimte. We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om verder te komen in het leven, zeker onze huurders voor wie dat minder makkelijk of vanzelfsprekend is. Daarom hebben we het Vluchtelingenmentorproject in het leven geroepen: buurtbewoners die hun nieuwe buren bijstaan, zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen en vertrouwd raken met hun omgeving. Met raad, daad en gezelligheid. In deze serie stellen we een aantal mentoren én de aan ze gekoppelde nieuwkomers voor.

Bas en Yahya behoren tot de eerste bewoners van Haasje Over op Strijp-S. Een bijzonder duo, want Bas helpt Yahya namelijk als mentor bij het opbouwen van zijn leven in Nederland.

Omdat Yahya als niet-soenniet steeds meer problemen kreeg met de Taliban, ontvluchtte hij zijn geliefde stad Ghazni, in het oosten van Afghanistan. In 2019 kwam hij in zijn eentje naar Nederland waar hij verbleef in een azc. Sinds 2021 woont hij zelfstandig in Eindhoven. Yahya: “Ik ben vooral bezig met het leren van de taal en het land. De boeken A1 en A2 van de inburgering heb ik afgerond, ik ga nu beginnen aan het volgende deel. De cursussen helpen wel, maar ik ben ook blij dat Bas er is.”

Bas: “Ik help Yahya met allerlei regeldingen die voor hem ingewikkeld zijn. Zo kreeg hij onlangs een heel hoge energierekening. Ze hadden gezegd: zet je verwarming maar gewoon altijd aan, alleen in de zomer niet, dus de kosten liepen flink op. Ik help hem dan door de brieven te vertalen en een voorstel voor afbetaling te regelen. Als je er geen ervaring mee hebt, kunnen dit soort dingen behoorlijk ingewikkeld zijn. Net als het oplossen van een gebroken raam bijvoorbeeld als je nog niet goed Nederlands spreekt.” Yahya: “Het is heel fijn dat ik met mijn vragen en problemen bij Bas terechtkan.” Bas: “We appen als er iets is of als we willen afspreken. Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk.”

“Het is een mooie kans om iets te leren van een andere cultuur en tegelijkertijd iemand te helpen die ineens in dit koude en soms harde land terechtkomt.”

Toen Bas door Trudo gevraagd werd om op te treden als mentor hoefde hij niet lang na te denken. Als ondernemer achter start-up good.travel werkt hij graag aan een betere wereld. Bas: “Het is een mooie kans om iets te leren van een andere cultuur en tegelijkertijd iemand te helpen die ineens in dit koude en soms harde land terechtkomt. Trudo hielp met het matchen. We hadden een meet & greet samen met Imco de Vos (woonconsulent leefbaarheid bij Trudo). Na de ontmoeting konden we beiden aangeven of we vonden dat het een match was. En dat was het zeker!”

Voor zijn mentorschap ontvangt Bas een vrijwilligersvergoeding. Bas: “Dat is niet iets wat ik per se nodig vindt, maar we gebruiken het om leuke activiteiten van te doen. Zo zijn we bijvoorbeeld gaan eten bij Saffraan, een Iraans restaurant dat qua keuken veel lijkt op Afghaans. Yahya houdt enorm van koken en kan het ook goed. Ik bak weleens pannenkoeken voor hem en hij maakt een heerlijke birriani of quaboli.”

Yahya: “Ik ben heel blij hier. Ik zou het liefst in Nederland mijn eigen restaurant beginnen. Misschien gaat het lukken, over een paar jaar, samen met een vriend.” Bas: “Je hoort het, het is een nuttig programma en vooral ook leuk om te doen. Je kunt echt een verschil maken in iemands leven, veel leren en ervaren. En het levert je nog een vriend op ook.”

Ben jij enthousiast geworden en wil je ook iets betekenen voor een ander? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en sociale mentoren. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina.