Resultaten
De groenste blikvanger van de stad

Door de bomen Strijp-S zien

Wonen in het hart van Strijp-S in een architectonisch hoogstandje. Waar je door de bomen heen een top uitzicht hebt op het unieke industrieel erfgoed van de voormalige Verboden Stad. De Trudo Toren is er voor iedereen met een groen hart en dat speciale Strijp-S DNA.

De vier seizoenen

Hier woon je in het allereerste verticale bos van Nederland. Nog een primeur: het ontwerp van de vermaarde architect Stefano Boeri is het eerste voor de sociale huursector wereldwijd. Hier woon je met de vier seizoenen, met bloesem in de lente en vallende blaadjes in de herfst. Groen waarnaar je geen omkijken hebt, doordat het onderhoud professioneel wordt geregeld. Verder biedt de Trudo Toren alles wat wonen in de stad zo aantrekkelijk maakt. Winkel- en horecaruimte in de plint zijn uitnodigend voor bewoners, maar natuurlijk ook voor hun gasten en andere Strijp-S-bezoekers.

125 sociale huurwoningen

De 18 verdiepingen tellende toren is 70 meter hoog en biedt ruimte aan 125 sociale huurwoningen. Van de 4e tot en met de 18e verdieping zijn er acht lofts per verdieping. Vijf lofts bevinden zich op de derde verdieping, die gedeeld wordt met een grote gezamenlijke binnenruimte en met een groot gezamenlijk dakterras. Een perfecte ruimte om medebewoners te ontmoeten en gezamenlijke activiteiten te organiseren. Er is een grote keuken met sanitaire ruimtes waardoor veel activiteiten mogelijk zijn. Alle lofts bestaan uit een vrij in te delen ruimte van zo’n 50 m2 en een hoogte van maar liefst 3,5 meter.

Foto's zijn van Norbert van Onna.

Over de bouw

Op 1 oktober kun je hier een mooi en uitgebreid artikel over de Trudo Toren.

Er is door velen hard gewerkt aan de realisatie van de Trudo Toren. Één van die partijen is Inbo, de uitvoerende architect. Bouwkundigen van Inbo werkten aan de complexe technische uitwerking van de toren. Zij engineerden de bakken waar de bomen en struiken in groeien en bloeien. Iedere boom en zijn bak weegt samen een paar duizend kilo die weer en wind op grote hoogte moet doorstaan. Het esthetisch ontwerp van Boeri is vertaald naar een uitvoerbaar plan dat deze last kan dragen. Daarbij is gekozen voor pre-fab betonnen bakken die aannemer Stam + de Koning zonder steigers kon plaatsen. 

De Trudo Toren maakte van meerdere bouwkundigen heuse plantenexperts. Zij leerden dat de Nederlandse regen voor een verticaal bos niet voldoende is. Ook op 18 hoog hebben bomen water en verzorging nodig. Elk van de 125 bakken heeft eigen sensoren waarmee hydratatie en voeding jaarrond op peil blijftDe engineers legden de puzzel van waterleidingen, afvoer en sensoren zodat de bomen straks werkelijk floreren. Flying gardeners doen al abseilend het snoeiwerk en de verzorging zodat de ‘Bosflat’ straks zijn naam eer aan doet. Hier lees je meer over het groenonderhoud.

Leuk om te weten

 • Doordat elke loft beschikt over een balkon met groenbakken, biedt de Trudo Toren in totaal ruimte aan maar liefst 125 volwassen bomen (sommige tot 6,5 meter hoog).
   
 • In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Daarmee ontstaat een groene oase van wel 70 meter hoog.
   
 • Al deze bomen, struiken en planten zijn op jaarbasis goed voor 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof.
   
 • De bomen van de Trudo Toren zijn al in 2018 aangekocht. Daardoor konden de wortels alvast wennen aan de toekomstige omgeving in een kleinere ruimte. Alle bomen en planten zijn zorgvuldig geselecteerd dankzij een samenwerking tussen Laura Gatti (Italiaanse botanist), Dupré Groenprojecten en bomenkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode.
   
 • In mei 2021 is het eerste vogelnestje in de bomen van de Trudo Toren gespot. In Bosco Verticale in Milaan nestelen ongeveer twintig vogelsoorten in de bomen. 

Project

Er zijn 125 sociale huurwoningen in de Trudo Toren. Alle lofts bestaan uit een vrij in te delen ruimte van zo’n 50 m2 en een hoogte van maar liefst 3,5 meter.

Fase

Opgeleverd.

Verhuur

Alle loftwoningen zijn inmiddels verhuurd.

De Trudo Toren, mogelijk gemaakt door:

StefanoboeriarchitettiAannemer Stam en de Koning, Groenprojecten Du Pré, Van den Berk Nurseries , Laura Gatti, InboUnica, Westo Prefab Betonsystemen, Adviesbureau Tielemans, Ten Hove techniekVan den Berk Boomkwekerijen, HB Watertechnologie, CelektRon, Ergolift, Eurosafe Solutions, Ennatuurlijk, Wijmoco Geveltechniek, Trahecon, Peter Lubbers, Peutz, EG Projecten, de gemeente Eindhoven, Trudo, Strijp-S en alle bewoners.

foto's zijn van Norbert van Onna en Winny Fast