Resultaten
Fase 3+4: Celsius Van Der Heijden + Het Celsiusplein

De planontwikkeling van Celsius fase 3 en 4, Celsius Van Der Heijden + Het Celsiusplein, is samengepakt om vooral het nieuwe Celsiusplein als één geheel te kunnen ontwerpen en bouwen.

De uitvoering van fase 3 en 4 zijn in volle gang.  

Het stedebouwkundig ontwerp is van Tarra architectuur en stedebouw en in samenwerking met Buro Lubbers is de inrichting van de openbare ruimte ontworpen.

Het stedenbouwkundig ontwerp is zo ingestoken dat er een lang hof ontstaat dat een sterke verbinding heeft richting Vredeoord ten noord-oosten van het plan. Deze route is voor langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers. Zo kunnen bewoners rustig van en naar de levendige en bruisende Edisonstraat gaan waar verschillende ondernemers unieke zaakjes hebben.

 

Fase 3 wordt gevormd door de voormalige Jan van der Heijdestraat en de bouwblokken eromheen. Waar de straat erg stenig was en er veel auto’s geparkeerd stonden wordt het nieuwe Jan van der Heijden meer een hof dan een straat. Het wordt breder, groener en autovrij en wordt ontsloten door twee poorten: een poort vanaf het Celsiusplein en een poort  vanaf het Newtonplein. Het hof wordt aan de binnenkant heel kleurrijk in de gevels en ken verspringingen in hoogte net als eerdere fasen. Twee grote rijen bomen benadrukken de lengte van het hof en geven het wat rust. Ook zorgt al dit groen voor een goede biodiversiteit. 

De omliggende straten worden net als in fase 2 wat rustiger in kleuring en bestaan voornamelijk uit metselwerk. Verschillende metselwerkverbanden worden toegepast en her en der een komt er een kleuraccent die gerelateerd is aan de kleuren in het Van der Heijdenhof. Ook in hoogte komt er net als in fase 1 en 2 van Celsius af en toe een hogere woning.

Nieuw in fase 3 en 4 zijn stegen die ook het hof ontsluiten. Dit zijn smalle straatjes waar aan gewoond wordt. De stegen vormen de overgang van het hof naar de omliggende straten  kleuring, van weinig kleur naar veel en andersom. En de stegen zijn de intieme ruimtes tussen de omliggende straten en het kleurrijke binnenhof waar je lekker door kunt drentelen. Alle straatvormen (de omliggende straat, de steeg en het hof) worden gemaakt door een afwisseling van verschillende woningtype. Dit zijn de kleine twee-laagse grondgebonden M-woning, de grotere twee-laagse grondgebonden L-woning en de drie-laagse grondgebonden XL-woning. Deze woningen zijn vergelijkbaar met de type woningen in fase 1 en 2. De poorten en hoekwoningen zijn soms wat bijzonderder doordat ze meer kleur/metselwerk accenten hebben en soms ook een dakterras in plaats van een tuintje aan de achterzijde. Parkeren in dit plan gebeurd net als in fase 1 en 2 in afgesloten parkeerhoven achter de woningen.

Fase 4 bestaat uit het nieuwe Celsiusplein en de omliggende pleinwand bebouwing. Deze pleinwand wordt net als de bouwblokken aan de Edisonstraat bij fase 1 en 2 minimaal drie lagen met op verschillende plekken onderin commerciële ruimtes. Hierboven komen zowel maisonette woningen van twee lagen als appartementen. In de architectuur van de pleinwand zitten subtiele accenten van kleur, metselwerk en de betonnen staketsels van fase 1 en 2 komen ook weer terug om het één geheel te laten zijn. De inrichting van het plein krijgt een bijzonder patroon met lijnen en krijgt grote bakken met groen, bomen en zitjes rondom. Het plein wordt geschikt gemaakt voor tal van activiteiten, denk aan het Woensel Westival of de kerstmarkt. Het plein wordt dus behalve voor de bewoners van fase 3+4 voor alle bewoners van Woensel West en daarbuiten. Het wordt de trekker van de wijk waar het leeft.

Midden op het plein komt het zogenaamde Waaggebouw. Dit gebouw is ontworpen door NEXT architects uit Amsterdam. Dit gebouw accentueert het einde van de Edisonstraat en bestaat uit zeven lagen met woningen. Op de begane grond wordt het buurthuis gevestigd waar tal van activiteiten voor de wijk gaan plaatsvinden, iedereen is welkom. Het gebouw krijgt een eigen uitstraling, maar past wel bij de familie van Plan Celsius.

 

Downloads en projectinformatie

Bouwupdate februari 2023

Bouwupdate september 2022

Bouwupdate juli 2022

Bouwupdate april 2022

Bouwupdate februari 2022

Bouwupdate november 2021

Bouwupdate september 2021

Bouwupdate juli 2021

Bouwupdate mei 2021

Bouwupdate februari 2021

Sloop