Resultaten
do 19 dec 2019

Bouwoffensief 2020: méér dan goede voornemens voor Trudo

Woningcorporatie Trudo kijkt tevreden terug op de behaalde prestaties in 2019. Met de bouw van 194* sociale huurwoningen leverde de corporatie een mooie bijdrage aan de sociale woningvoorraad in Eindhoven.

In het nieuwe jaar gaat het bouwoffensief op volle kracht door; tot 2024 bouwt de corporatie in totaal maar liefst 1200 nieuwe sociale huurwoningen.

“Voor een corporatie van onze grootte is dit aantal van 1200 ongekend. Een ‘all time high’ op een totaal aantal huurwoningen van circa 5000”, aldus Theo van Kroonenburg, directeur-bestuurder van Trudo. “Hier zijn we zeker trots op, de behoefte aan betaalbare huurwoningen in Eindhoven is enorm. Daarnaast leveren we, uiteraard samen met alle architecten, adviesbureaus, projectontwikkelaars en aannemers, ook kwalitatief zeer goede woningen op. Stuk voor stuk duurzaam gebouwd, energiezuinig en betaalbaar, ruim en stijlvol. Met oog voor de omgeving, veel aandacht voor leefbaarheid, bijzondere woonvormen en doelgroepen waaronder starters en spoedzoekers. Ook dát is waar Trudo voor staat.”

Werk in uitvoering

Voor 2020 staat de oplevering van 183 sociale huurwoningen op de agenda, waarvan de meeste op Vredeoord. Dat is de nieuwe, kindvriendelijke en duurzame wijk nabij het voormalige hoofdkantoor van Philips Nederland. Van Kroonenburg: “In 2020 hebben we ook maar liefst 711 woningen in ontwikkeling. 310 daarvan komen in twee prachtige parelprojecten: de Trudo Toren (125 appartementen) en Haasje Over (185 appartementen) op Strijp-S. Wij bouwen sociale huurwoningen middenin het bruisende en levendige hart van Eindhoven en Brainport.”

Uitdagingen

“In Eindhoven hebben de gemeente, ontwikkelaars en de corporaties elkaar goed gevonden”, bevestigt Van Kroonenburg. Ik sluit me dan ook aan bij de uitspraken van wethouder Torunoglu over het Eindhovens bouwrecord. Ook in 2020 dragen wij letterlijk enkele miljoenen steentjes bij om het tekort aan betaalbare huurwoningen terug te dringen. En we onderzoeken hoe we nieuwe initiatieven voor middenhuur kunnen realiseren. Dat zijn woningen met betaalbare huren (tussen ca € 720,- en € 1000,- per maand) voor wie te veel verdient voor een sociale huurwoning. Ook hier is een groot tekort aan. We gaan er werk van maken in het nieuwe jaar.”

* De 194 gerealiseerde woningen zijn gebouwd in Woensel-West (129 woningen fase 2 van Plan Celsius en 2 woningen in de Verheven Huisjes), de nieuwe kindvriendelijke en duurzame wijk Vredeoord (eerste 20 woningen opgeleverd) en in Tongelre (de 43 Cubestee-flexwoningen aan de Quinten Matsyslaan).