Resultaten

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het PowerNEST.

Wat is het PowerNEST?

Het PowerNEST bestaat uit tien modules met 296 zonnepanelen en vier windturbines. De installatie kan zowel overdag als ’s nachts energie opwekken. Normaliter kan maar een beperkt gedeelte van het dakoppervlak gebruikt worden voor zonnepanelen. Door een extra verdieping te creëren wordt er optimaal gebruik gemaakt van het oorspronkelijke dakoppervlak van het gebouw. De luchtstroom zorgt dat de panelen gekoeld worden wat de efficiëntie verhoogd. 

Hoeveel stroom wekt het PowerNESTop?

De geschatte jaaropbrengst van de installatie is 120.000 kWh. Dat zou genoeg zijn voor het verbruik van ongeveer 43 huishoudens.

Het eerste jaar bleek de opbrengst iets lager te liggen; zo'n 100.000 kWh.

Vanaf waar kan je PowerNEST goed zien?

Je kan het PowerNEST zien als een extra verdieping op Haasje Over, de installatie zal dus goed zichtbaar zijn. Deze extra verdieping bestaat uit vier windturbines en een dak vol zonnepanelen.

Wordt het PowerNEST verlicht ‘s nachts?

PowerNEST wordt niet verlicht.

Waarom wordt PowerNEST op Haasje Over gezet en niet op Trudo Toren?

Door de aanwezige installaties op het dak van de Trudo Toren was het plaatsen van een PowerNEST op dit gebouw een te complexe opgave.

Wat kan er verwacht worden van het geluid van het PowerNEST?

Er is veel onderzoek gedaan naar de geluiden die eventueel vrijkomen bij het PowerNEST. Een testopstelling gaf goede resultaten en volgens alle berekeningen valt de geluidsproductie binnen de wettelijke normen. De verwachting is dat bij harde wind het geluid van de wind groter is dan die van de installatie.