Resultaten
Locatie Vredeoord - transformatie en nieuwbouw

Aan de Boschdijk, in de wijk Vredeoord, vind je het voormalig hoofdkantoor van Philips; het iconische VB-gebouw. Gebouwd in 1964 en inmiddels aangewezen tot rijksmonument. Een uniek gebouw, met een vloeroppervlak maar liefst 33.000 m2. Rondom het gebouw ligt een terrein van zo’n 3,5 hectare groot, vroeger gebruikt als parkeerterrein en kantoortuin.

In 2021 hebben Trudo en VB Gebouw Grond BV, een samenwerking van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling en Bekke & Partners Real Estate (BPRE), de handen ineengeslagen om het markante VB-gebouw en het omliggende terrein een nieuwe, toekomstbestendige invulling te geven.

 

In september 2022 is de eerste visie op het VB-gebouw en het omliggende gebied gepresenteerd. Deze visie is in 2023 verwerkt tot een bestemmingsplan dat begin 2024 ter inzage heeft gelegen. De visie richt zich op drie ontwikkelingen:

  • Herontwikkeling van het VB-gebouw, door VB Gebouw Grond BV
  • ‘Vernieuwbouw’ van de bestaande laagbouw van het VB-gebouw
  • Nieuwbouw van ruim 200 appartementen op het oude parkeerterrein voor het gebouw, door Trudo

Tijdelijke verhuur VB-gebouw aan studenten TU/e

Omdat het VB-gebouw al een aantal jaren leeg stond én om te voorzien in de grote behoefte aan studentenkamers, is in 2022 besloten het VB-gebouw tijdelijk te gaan verhuren aan studenten. In zeer korte tijd is het gebouw verbouwd, zodat de studenten van de TU/e nog voor de start van het academisch jaar 2023/2024 hun intrek konden nemen. De tijdelijke verhuur aan studenten zal tussen de drie en maximaal tien jaar duren. Holland2Stay treedt op als beheerder en verhuurt het gebouw aan de TU/e-studenten.

Plannen Trudo VB-terrein

Trudo gaat vijf gebouwen plaatsen op het voormalig parkeerterrein van het VB-gebouw. Paul de Ruiter Architects is de ontwerper van deze gebouwen.

De complexen worden gerealiseerd in houtbouw. Deze nieuwe bouwwijze zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden CO2 opgeslagen worden in plaats van uitgestoten. Al met al besparen we met dit project zo’n 6 miljoen kilogram CO2. Dat compenseert het elektriciteitsverbruik van bijna alle huurders van woningen van Trudo in één jaar tijd.

De vijf gebouwen worden verdeeld over twee clusters; een noordelijk en een zuidelijk cluster. In totaal komen er zo’n 214 appartementen, variërend in grootte van 50m² tot 70m². 

De nieuwe gebouwen passen in schaal en maat bij het complex van het Medisch Centrum Boschdijk, wat zorgt voor een geleidelijke overgang tussen het hoge VB-gebouw en de omliggende lagere huizen. Door de nieuwe appartementen in een ‘vrije’ setting te plaatsen ontstaat er tussen de gebouwen ruimte voor terrassen aan huis, wandelpaadjes, intieme verblijfplekjes en doorkijkjes.

Projectinformatie

 

Aantal

Circa 214 appartementen verdeeld twee gebouwclusters op +1 niveau.

Planning

Huidige fase: Ontwerp

Partners

Projectpartners: VB Gebouw Grond BV, een samenwerking van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling en Bekke & Partners Real Estate (BPRE)

Stedenbouwkundig ontwerp: diederendirrix

Architect appartementen Trudo: Paul de Ruiter

Landschapsarchitect: Buro Lubbers

Start bouw

Vanaf 2025

Geplande opleveringsdatum

Nog niet bekend

Hoe kom ik als woningzoekende in aanmerking?

Nog niet bekend

Informatieavonden voor omwonenden

In september 2022 zijn omwonenden geïnformeerd over de plannen voor het VB-terrein. Tijdens een informatieavond in het VB-gebouw konden buurtbewoners hun mening delen.

Op 14 september 2023 organiseerden we een goed bezochte tweede informatieavond over de gebiedsontwikkeling. Opnieuw troffen omwonenden en andere betrokkenen elkaar in het VB-gebouw. Daar konden ze zien en horen wat er met hun input tot nu toe is gedaan.

De getoonde beelden en de verslagen van de informatieavonden zijn terug te vinden op www.vbgebouw.nl.