Resultaten
wo 28 sep 2022

Trudo en VB Gebouw Grond BV presenteren visie VB-terrein

Trudo en VB Gebouw Grond BV presenteren visie VB-terrein

Om het woningtekort in Eindhoven terug te dringen, hebben Woningstichting Trudo en VB Gebouw Grond BV, een samenwerking van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling en BPRE, de handen ineengeslagen. Met de transformatie van het iconische en Rijksmonumentale VB-gebouw en de herinrichting van het gebied eromheen, verwachten de partijen 400 tot 700 betaalbare woningen te realiseren in en rondom het voormalige hoofdkantoor van Philips aan de Boschdijk.

Behoud van karakter in groene omgeving

Op 26 september presenteerden Trudo en VB Gebouw Grond BV een eerste visie op het VB-gebouw en het omliggende gebied. VB Gebouw Grond BV transformeert het VB-gebouw, Trudo realiseert een aantal woningen op het oude parkeerterrein voor het gebouw. In de visie blijft het opvallende, monumentale karakter van het VB-gebouw behouden. Het voormalige kantoor krijgt een complete herbestemming: de oude kantoren maken plaats voor appartementen. Ook is er ruimte voor diverse publieke functies. Het gebouw voegt daarmee belangrijke activiteiten toe voor de directe omgeving. Op het terrein rondom het gebouw wil Trudo zo’n 200 huurwoningen bouwen. Er is veel aandacht voor groen en het gebied wordt autoluw: parkeren kan uitsluitend bij de entree van het plangebied en onder het aan te leggen woondek.

In gesprek

Op een goed bezochte inloopavond op 26 september presenteerden de partijen hun visie voor het VB-gebouw. Hier kregen bewoners en geïnteresseerden een eerste opzet te zien. De schetsontwerpen zijn gemaakt door stedenbouwkundig bureau Diederendirrix en landschapsarchitect Buro Lubbers in samenwerking met FAAM Architects. Verschillende experts waren aanwezig om vragen te beantwoorden en om met de bezoekers in gesprek te gaan. Omwonenden werd bovendien gevraagd hun ideeën te delen, zodat deze meegenomen kunnen worden in de verdere uitwerking van het plan.

Belangrijke bijdrage aan woningvoorraad
De nieuwbouw en de transformatie van het oude Philips-kantoor leveren een aanzienlijke bijdrage aan de stedelijke opgave om meer betaalbare woningen te realiseren voor het sociale en middensegment. De start van de bouw staat vooralsnog gepland in 2024.

(hoofdfoto bij artikel: copyright Menno Boon)