Resultaten
do 21 dec 2023

Via het inplaatsingsprogramma werd Joris een echte Woensel-Westenaar

In 2019 kreeg Joris via het inplaatsingsprogramma van Trudo een huurwoning toegewezen in Woensel-West. In ruil daarvoor ging hij aan de slag als vrijwilliger in de wijk. Zijn liefde voor de buurt werd zo sterk dat hij een huis kocht in Woensel-West en nog altijd vrijwilligerswerk doet in de wijk.

Inplaatsingsprogramma

Dankzij het inplaatsingsprogramma van Trudo krijgt een woningzoekende versneld aanspraak op een sociale huurwoning in ruil voor vrijwilligerswerk voor de wijk. Joris was altijd al maatschappelijk betrokken op veel vlakken en zag deze deal wel zitten: “Het voelde in het begin als een drempel om me vast te leggen voor een bepaald aantal uren per maand, want je moet het combineren met je werk. Maar om snel een woning te krijgen was ik zeker bereid daar iets voor terug te doen.” Na het sturen van een motivatiebrief en een geslaagd kennismakingsgesprek, kan Joris zich een échte inplaatser noemen en krijgt hij een duurzame nieuwbouwwoning toegewezen. Als tegenprestatie ging hij aan de slag bij het KIDS+ programma. KIDS+ biedt kinderen een huiskamer waar ze na schooltijd samen kunnen komen en er extra aandacht is voor spel of huiswerk.

Deze maatschappelijke rol paste sowieso al goed bij Joris. Als ondernemer houdt hij zich bezig met design en duurzaamheid en was hij al langer betrokken bij de samenleving. “Nog voor ik in Woensel-West kwam wonen hielp ik enkele dagen bij de Kindervakantieweek (KVW). Zo kon ik alvast een gevoel krijgen bij de wijk en de kinderen uit de wijk leren kennen.”

Kindervakantieweek

Tijdens de Kindervakantieweek kunnen kinderen van zes tot en met twaalf jaar zich heerlijk en zorgeloos uitleven tijdens allerlei activiteiten. Joris: “Het klikte zo goed dat de organisatie niet veel later vroeg of ik er definitief bij wilde komen. De KVW was beter te combineren met mijn werk dan KIDS+.”

Tijdens de jaarlijkse KVW wordt er elke zomervakantie een kamp opgebouwd aan de Groenewoudseweg. Altijd met een verschillend thema, zoals bijvoorbeeld de Middeleeuwen. Het terrein is helemaal afgesloten en dus heel veilig. Daarnaast is er door de vele vrijwilligers genoeg toezicht en heel veel aandacht voor de kinderen. Ouders mogen het terrein niet op, tijdens de KVW draait het om de kinderen. “Door dit sterke gevoel van veiligheid merk je dat de kinderen écht even kind kunnen zijn. De straatcultuur die soms nog heerst in Woensel-West wordt losgelaten en de kaarten worden opnieuw geschud,” legt Joris uit.

Liefde voor Woensel-West

De band van Joris met Woensel-West groeide meer en meer. Hij besloot écht te kiezen voor de wijk en met behulp van Slimmer Kopen er een huis te kopen. ”Er is niet eerder een wijk geweest waar ik me zo mee verbonden voelde. En dat komt deels door het inplaatsingsprogramma. Daardoor heb ik zoveel verschillende contacten gelegd.” Joris heeft ervaren dat het oude en nieuwe Woensel-West goed verenigd zijn en dat men elkaar accepteert. “Binnen Woensel-West is er een mooie mix van nieuwkomers en de oude Woensel-Westenaren. Er is nog steeds ruimte voor het oude en de uitdaging is denk ik om dat zo te houden.”