Resultaten
wo 31 aug 2022

Regentonnen op Eikenburg

Meer dan tuinvoorzieningen alleen 

Positieve energie

In 2013 nam Trudo de zorg voor Eikenburg over van de Broeders van Liefde. De bewoners van het landgoed vinden hier volop de rust en de ruimte. Tegelijkertijd wekt het saamhorigheidsgevoel een positieve energie op die bijdraagt aan tal van duurzame initiatieven. Een van die initiatieven werd vorig jaar door de bewoners van Eikenburg zelf gerealiseerd met steun van Trudo’s Leefbaarheidsfonds. Suzanne van Westenbrugge, die hier sinds 2017 met veel plezier woont, is een van de drijvende krachten achter dit groene project.

Slim en beter

Omdat buitenkranen ontbraken, en de bewoners het gesjouw met tuinslangen, emmers en gieters zo langzamerhand wel beu waren, zocht Van Westenbrugge met een aantal medebewoners naar mogelijkheden om de bewatering van de voor- en binnentuin op een slimme manier beter te organiseren. De oplossing bleek even simpel als goed doordacht: door de regenpijpen met spruitstukken aan te sluiten op speciale tonnen, kan hemelwater nu worden opgeslagen en gebruikt voor een zelfaangelegd irrigatiesysteem.

45 kruiwagens vol aarde

Zowel het onderzoek als de aanschaf van watertonnen en extra bloemen en planten bij de Pimpernel is via een aanvraag door de bewonerscommissie van Eikenburg volledig door het Leefbaarheidsfonds gefinancierd. De bijdrage omvatte overigens veel meer dan tuinvoorzieningen alleen. De 20 bewoners die aan het doe-het-zelfproject deelnamen, hebben elkaar tijdens het harde werken – er gingen alleen al meer dan 45 kruiwagens vol aarde in de nieuwe border – en de feestelijke afsluiting van het project voorgoed beter leren kennen.