Resultaten
wo 13 mrt 2024

Pilot DorUs, heel gewoon iets bijzonders doen

“En doorrrrrr!” Schouders eronder en door met je leven. Helaas gaat dit niet voor iedereen op, lang niet iedereen komt op eigen kracht vooruit. Soms blijkt vooruit kijken een enorm moeilijke opgave, zeker als er ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in iemands leven. Onze missie ís en blijft ‘Supporting People’. Dat gaat bij Trudo verder dan alleen het aanbieden van een woning. We willen voor iedereen een eerlijke kans om verder te komen in het leven, zeker ook voor (toekomstige) huurders voor wie het leven minder makkelijk of vanzelfsprekend was tot nu toe.

En daar doen we keihard ons best voor. Denk aan initiatieven zoals het succesvolle inplaatsersproject in Woensel-West. Of ons vluchtelingenmentoren-project waarbij we nieuwkomers koppelen aan een buur voor raad, daad en gezelligheid.

DOOR,  een bijzondere samenwerking

Gelukkig zijn wij niet de enige organisatie die zich hard maakt voor een welverdiende (tweede) kans. Een groot aantal opvang- en zorgaanbieders heeft zich samen met de woningcorporaties in Eindhoven en omgeving verenigd in een bijzonder samenwerkingsverband: Stichting DOOR. Deelnemende zorginstellingen zijn Neos, Springplank040, Het Leger des Heils, de GGzE en diverse kleinere zorgaanbieders.

Via DOOR vinden mensen die al een langere tijd niet zelfstandig hebben gewoond weer een eigen woonplekje. Het eerste jaar, en soms nog langer, worden zij intensief begeleid. Terugvallen op een eigen netwerk is voor deze mensen vaak niet vanzelfsprekend.

Ook nu wil Trudo net dat stapje extra doen, en van betekenis zijn, ook voor deze huurders. De professionele ondersteuning en hulp krijgen de huurders natuurlijk van de zorg- en opvangpartners. Vanuit Trudo wordt ondersteuning geboden door de woonconsulenten Bijzondere Klanten. Maar hulp kan ook op kleiner, praktischer vlak al een wereld van verschil maken.

Foto's bij dit artikel zijn afkomstig uit de 'vluchtelingenmentor worden' folder

Pilot: Project DorUs

Wij helpen deze huurders graag op weg om een nieuwe start mogelijk te maken. We willen dat ze zich fijn voelen in hun woning en weer deel uit kunnen maken van de samenleving. Daarom zijn we een pilot gestart: DorUs. Wat het concreet inhoudt? Een buurtgenoot meldt zich aan als vrijwilliger. Hij of zij wordt gekoppeld aan de nieuwe huurder. Net als bij het vluchtelingenmentor-project richt de ondersteuning die dit maatje biedt zich op raad, daad en gezelligheid.

Het project staat natuurlijk niet op zichzelf; professionele hulp blijft altijd paraat. Maar jij kunt als DorUs-maatje wel van betekenis zijn en gezelschap bieden tijdens alledaagse activiteiten. Denk aan samen een kopje koffie of thee drinken. Samen sporten, wandelen, de stad verkennen, gewoon elkaar ontmoeten!

Onze aanpak is flexibel, en we streven ernaar een DorUs-maatje op verschillende momenten aan te haken. Waar we vooral voor gaan is dat we het sociale kringetje van de huurder wat groter proberen te maken. Even weg uit het kleine wereldje, waar hij of zij alleen maar moeilijk uitkomt. Eenzaamheid verminderen, en de sociale kring vergroten! Een klein steuntje in de rug kan een groot verschil maken in iemands leven.

Schuilt er een DorUs in jou?

Als je je aanmeldt als vrijwilliger voor ons pilotproject DorUs, starten we met een kennismaking met onze woonconsultenten Bijzondere Klanten. Daarna koppelen wij jou aan een huurder die bij jou past. Er volgt een kennismaking met de huurder, want we vinden het belangrijk dat het tussen jullie klikt! Jouw ondersteuning kan op allerlei gebied zijn en vraagt maar een paar uurtjes per maand van jouw tijd.

Denk je nou, dat klinkt als een hele onderneming? In de praktijk valt het reuze mee. Met het hart op de goede plek, en begrip en compassie voor nieuwe medemensen aan het begin van een nieuwe start van hun leven, kom je al een heel eind. Wij zorgen voor een goede match én natuurlijk voor de juiste begeleiding. Maak het verschil voor een medemens en meld je aan als DorUs-maatje! Dat kan via wonen@trudo.nl.