Resultaten
do 10 aug 2023

Muziek in Mriya: mogelijk gemaakt met het leefbaarheidsfonds

Het leefbaarheidsfonds is er voor bewoners die hun wijk of straat een beetje beter willen maken. Maar niet alleen in wijken wordt er gebruik gemaakt van het fonds. Ook binnen complexen zoals Mriya, de locatie waar Trudo ruim honderd Oekraïense vluchtelingen opvangt, is de bijdrage uit het fonds meer dan welkom. In het complex wonen vier mentoren die, mede dankzij het fonds, regelmatig activiteiten organiseren voor de bewoners.

Pepijn (32) woont nu ruim een half jaar in Mriya. Niet alleen helpt hij de bewoners bij dagelijkse vragen, hij organiseert ook regelmatig activiteiten. Zo geeft hij op de dag dat we hem spreken ’s avonds muziekles aan de kinderen in het complex. “Ik heb instrumenten gekocht, die ik vanavond ga gebruiken. Maar we hebben ook een beamer aangeschaft, kooklessen georganiseerd en tijdens een aantal feestdagen bijzondere avonden georganiseerd. Het is fijn dat we voor dat soort dingen een beroep kunnen doen op het fonds. Het is niet zo dat we eten kopen van het geld, we gebruiken het voor de kookles, waarmee we de saamhorigheid willen vergroten.”

Ook de bewoners zelf worden actief betrokken bij de organisatie van activiteiten. Pepijn vertelt: “We kijken vooral naar  wat de bewoners zelf willen doen. We hebben lijsten opgehangen waarop ze zelf ideeën kunnen schrijven. Daar kwam bijvoorbeeld yoga uit, en dat organiseren de bewoners nu ook zelf. Andere dingen stemmen we wel weer met de bewoners af.”

Pepijn merkt dat er voor sommige activiteiten wat minder animo is. Maar ziet dat ook als een goed teken: de bewoners leiden steeds meer hun eigen leven. Bijna iedereen werkt en is ’s avonds blij als hij of zij thuis is. “Zeg nou zelf: hoe vaak ga je zelf iets doen? Het blijft gaaf om te zien dat sommige dingen nog steeds hartstikke goed aanslaan.”

“Ik organiseer maandelijkse concerten hier. Ik heb een hele lijst met mensen die het leuk vinden om te spelen. Zo heeft Oxana hier een tijdje geleden opgetreden. Zij komt zelf uit Oekraïne en is professioneel musicus. Op een Oekraïens instrument met 63 snaren – ik snap er serieus helemaal niks van, haha – heeft ze traditionele muziek gespeeld. Dat vond iedereen echt geweldig. En deze maand ga ik wat Nederlandse artiesten hier neerzetten om te kijken hoe dat valt. Ik ben heel benieuwd!”

Wil je ook een activiteit organiseren in jouw buurt en daarbij gebruik maken van het leefbaarheidsfonds? Hier vind je alle informatie.