Resultaten
zo 22 okt 2023

Eén jaar PowerNEST op Haasje Over: ruim 100.000 kWh opgewekt!

22 oktober staat bij Trudo op de agenda als Powerday! Een jaar geleden werd op die dag PowerNEST – de energieopwekkende kroon bovenop Haasje Over – feestelijk geopend. Nu, een jaar na dato, lanceren we het PowerNEST dashboard. Hierop kun je realtime zien hoeveel energie de 296 zonnepanelen en 4 windturbines die bovenop Haasje Over geplaatst zijn al opgewekt hebben. Ook de metingen van het weerstation zijn te zien. Dus wil je weten hoe hard het waait of wat de temperatuur is op het dak van Haasje Over? Check dan het dashboard.  


Wat is PowerNEST?

Op het dak van een woontoren is door de aanwezige installaties vaak maar beperkt plek voor zonnepanelen. Waaien doet het op zo’n hoogte juist vaak wél. PowerNEST, een innovatie van IBIS Power, is een modulair daksysteem dat bovenop een woontoren geplaatst kan worden en dat de opwek van wind- en zonne-energie combineert. Hiermee draagt PowerNEST bij aan een duurzamere opwekking van energie. Dit scheelt in de uitstoot van CO2 in vergelijking tot de opwekking van ‘grijze’ stroom.

100.000 kWh: heel veel km’s en magnetronmaaltijden

Sinds de in gebruik name van het PowerNEST op Haasje Over een jaar geleden, is er ruim 100.000 kWh aan energie opgewekt.

Meer dan 100.000 kWh; dat klinkt als ‘heel veel’, maar waar kunnen we dit aantal kWh mee vergelijken?

  • Een ouderwetse Philips-gloeilamp zou met deze hoeveelheid energie zo’n 1,6 miljoen uur kunnen branden. Een moderne LED-lamp? Die brandt met 100.000 kWh zo’n 43,5 miljoen uur.
  • Een elektrische auto kan met 100.000 kWh ongeveer 500.000 kilometer rijden. Kortom, met deze hoeveelheid energie rijd je zo’n 100 keer op en neer tussen Strijp-S en Zuid-Spanje.
  • Het opwarmen van een bami-magnetronmaaltijd kost ongeveer 0,0583 kWh. Je kunt met 100.000 kWh dus meer dan 1,7 miljoen maaltijden opwarmen.

Het PowerNEST-dashboard is ontwikkeld door OpenRemote. PowerNEST is het resultaat van het project Trudo Urban Electric Powerplant (TrUE Power), een samenwerking tussen Trudo en de innovatieve ontwikkelaars IBIS Power en OpenRemote. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies vanuit het Rijk en de Europese Unie (SDE++ en OPZuid) en dankzij ondersteuning door Stimulus en Real1ze. 

foto: Norbert van Onna