Resultaten
di 04 apr 2023

Denktank Klimaatadaptatie: terugblik op een avond gevuld met goede ideeën

Dat ons klimaat verandert is een feit. We hebben steeds vaker te maken met lange droge periodes, hevige regenval en hoge tempraturen. Door in en om huis aanpassingen te doen, zorgen we ervoor dat we minder last hebben van deze extremen. Klimaatadaptatie noemen we dat. Op 30 maart organiseerden we samen met ons Klantenplatform de Denktank Klimaatadaptatie. Tijdens deze bijeenkomst brainstormden we samen met onze huurders en Slimmer Kopers over aanpassingen en oplossingen. Het was een avond vol goede gesprekken, kennisdeling en nieuwe inzichten.

Na de aftrap door Radha Parahoe, senior adviseur Strategie en Beleid bij Trudo, en Britta Hulshof, bestuurslid Klantenplatform, gingen de aanwezigen in kleine groepjes uiteen om te sparren en discussiëren over vraagstukken rondom klimaatadaptatie. Ze bespraken vragen als ‘hoe kunnen we openbare ruimtes anders inrichten, om zo verkoeling te realiseren en wateroverlast tegen te gaan?’, ‘hoe stimuleren we groene tuinen?’ en ‘wat moet er gebeuren om bewoners groen, dus ook blad en onkruid, te laten omarmen?’.

De voordelen van groen ervaren

De verschillende groepen dachten na over de uitdagingen die er liggen. Dat leverde boeiende gesprekken en interessante oplossingen op. Na drie kwartier kwamen alle deelnemers weer samen om hun inzichten met de anderen te delen.

Een greep uit de ideeën die de verschillende groepen vervolgens presenteerden:

  • Maak het bewoners makkelijk om hun tuin te vergroenen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van tuinontwerpen die makkelijk toepasbaar zijn bij verschillende Trudo-woningen. Zo’n kant-en-klaar tuinadvies moet huurders en Slimmer Kopers laten zien dat het mogelijk is om met weinig geld en tijd een groene en onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Het advies zou voorbeelden (foto’s) en tips moeten omvatten, om de bewoner op weg te helpen.
  • Laat bewoners de voordelen van een groene tuin ervaren, bijvoorbeeld door een tuin bij een nieuwbouwproject al aan te leggen en daar alle nieuwe bewoners uit te nodigen, of door een open-tuin-dag voor buren te organiseren.
  • Bewoners van appartementencomplexen missen soms het hebben van een tuin. Door hen te koppelen aan bijvoorbeeld een oudere die moeite heeft met het bijhouden van de tuin, sla je meerdere vliegen in één klap. Verbinding, vergroening en meerdere blije mensen.
  • Bied (nieuwe) huurders tegoedbonnen voor de aanschaf van groen aan.
  • De Gemeente Eindhoven is sinds dit jaar officieel deelnemer van het NK Tegelwippen. Zo’n initiatief kan vleugels krijgen, wanneer een straat of buurt wat organiseert. Trudo kan vanuit het leefbaarheidsfonds daarbij ondersteunen.
  • Onderzoek of bij verduurzaming van een woning ook ondersteuning bij het vergroenen van een tuin meegenomen kan worden. En neem daarbij ook de Slimmer Kopers op tijd mee.
  • Zorg dat mensen op de hoogte zijn van de positieve impact van groen. Dat kan op tal van manieren: met bijeenkomsten, folders of nieuwsbrieven. Of door bijvoorbeeld een ‘tuinbus’ (i.p.v. de Eindhovense Klusbus) in een wijk rond te laten rijden.
  • Alle beetjes helpen, klein beginnen met vergroenen mag. Moedig dat aan.
  • Ga voor een positieve aanpak: wie enthousiast is doet mee. Groen is niet verplicht.

Na het bespreken van de ideeën van de verschillende groepen, kregen Ellen van Rosmalen en Hans van Oosterwijk – beiden beleidsadviseurs bij de Gemeente Eindhoven – het woord. Zij namen ons mee in het gemeentelijk beleid en stipten mogelijkheden, initiatieven, plannen en subsidies aan. Tot slot lichtte Radha het beleid en de plannen van Trudo rondom klimaatadaptatie toe.

Al met al kijken wij terug op een zeer succesvolle bijeenkomst. Huurders, Slimmer Kopers en leden van het Klantenplatform: hartelijk dank voor jullie bijdrage! We gaan aan de slag met alle mooie ideeën die voorbij gekomen zijn!

Zien we jou bij de volgende denktank?

Wij vinden de mening en ideeën van onze huurders en Slimmer Kopers erg waardevol. We nodigen je daarom van harte uit om bij een volgende denktank ook aan te schuiven. Denk bijvoorbeeld mee over de beschikbaarheid van betaalbare woningen of over duurzaamheid, innovaties of de leefbaarheid in de wijk waar je woont. We kondigen de denktanks altijd aan op onze website en social media-kanalen. Wil je graag per mail een uitnodiging voor de denktanks ontvangen, laat ons dat dan hier weten. Je hoeft niet bij elke denktank aanwezig te zijn. Je kunt je op basis van de uitnodiging aanmelden voor de thema’s waarover je graag wilt meedenken.