Resultaten
ma 29 aug 2022

Bruisend Vredeoord

Duurzaamheid en groen leven hier enorm 

Bezige bijtjes

Het splinternieuwe Vredeoord (sinds 2019) wordt bewoond door bezige bijtjes. In de woonwijk ontstonden al snel allerlei werkgroepen voor verschillende laagdrempelige activiteiten. Bewoners vormden een communicatiegroep en een buurtpreventieteam. Ook tuinieren ze met elkaar en organiseren ze samen kinderactiviteiten. De tieners hebben zich verenigd in een kinderraad, goed voor onder meer film- en karaokeavonden en een kinderdisco. 

Karakter van de wijk

Om al die activiteiten in goede banen te leiden, is begin dit jaar de buurtvereniging WijVredeoord opgericht. Er is bewust voor de verenigingsvorm gekozen omdat deze volgens voorzitter Daniëlle Spierings het beste past bij het karakter van de wijk:  “Een vereniging is vaak net wat democratischer en ons belangrijkste doel is het ‘verenigen’ van de wijk.”

Het aantal leden groeit gestaag, mede dankzij actieve werving onder de 300 nieuwe huishoudens. Iedereen kan lid worden en zich aanmelden als vrijwilliger voor verschillende activiteiten. Er zijn zelfs mensen van buiten de wijk actief.

Bloemkoolstamppot

Duurzaamheid en groen leven hier enorm. De buurtschuur doet dienst als centraal trefpunt. Daarachter bevindt zich een gezamenlijke moestuin. Deze is sinds kort uitgebreid met 90 vierkante meter grond die onlangs is ingezaaid met groenten en fruit. De zaden zijn bekostigd met de verkoop van zelfgemaakte bloemkoolstamppot voor de hele buurt.

Sinterklaas, Halloween, nieuwjaar

De lokale supermarkt en ondernemers sponseren de activiteiten regelmatig met materialen en consumpties. Maar soms heb je ook een beetje geld nodig om leuke ideeën van de grond te krijgen volgens Spierings. Daarom is bij Trudo’s Leefbaarheidsfonds meer substantiële financiering aangevraagd. Dat leidde tot nu toe bijvoorbeeld tot een drukbezochte Sinterklaasviering, een Halloweenfeest en een nieuwjaarsvuur voor de hele buurt. Voor komend jaar zijn al verschillende nieuwe aanvragen in de maak. De bewoners, binnen en buiten de werkgroepen, zijn erg betrokken en regelen de activiteiten grotendeels zelf. Het bestuur van de buurtvereniging draagt ‘slechts’ zorg voor de (gezamenlijk) aanvraag, de financiën en het contact met Trudo. Het hart van de wijk? Dat zijn de vrijwilligers!