Resultaten
vr 18 nov 2022

Alles over energie, besparing en toeslagen

Niet alleen de energie, maar ook de boodschappen worden duurder. Voor steeds meer mensen is het lastig om rond te komen. Trudo gelooft in ‘Supporting People’. Daarom helpen we je graag bij het vinden van mogelijkheden en oplossingen. In deze nieuwsbrief zetten we een aantal handige tips en doorverwijzingen op een rijtje.


In het kort

Misschien heb je geen tijd om de hele nieuwsbrief te lezen. Geen probleem! Dit zijn alle links op een rijtje. Wil je wat meer informatie? Dan kun je die vinden in deze nieuwsbrief. En heb je vragen? Bijvoorbeeld over de verduurzaming van jouw huis? Dan staan wij voor je klaar. Bel ons tijdens kantooruren: 040-235 98 88 of stuur een mail naar wonen@trudo.nl

-      Waar heb ik allemaal recht op?

-      Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

-      Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

-      Energietoeslag gemeente Eindhoven

-      Meedoenbijdrage gemeente Eindhoven

-      Energieloket gemeente Eindhoven


 


Verduurzaming door Trudo

Trudo is al sinds 2016 hard bezig om alle woningen duurzamer, zuiniger en comfortabeler te maken. We isoleren de muren en het dak, dichten de kieren, vervangen de kozijnen en plaatsen zonnepanelen. Allemaal zonder huurverhoging. Heb je vragen over de verduurzaming van jouw huis? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.


Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld om de energierekening zo laag mogelijk te houden. De verwarming een graad lager, spaarlampen, een trui aandoen  en elektrische apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt, om maar een paar zaken te noemen. In dit handige overzicht staan 50 tips waarmee je direct energie kunt besparen.

Het klinkt misschien raar, maar je kunt ook kijken of je je inkomen kunt verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de toeslagen waar je recht op hebt. Helaas maakt (nog) niet iedereen daar gebruik van. Kwam je in het verleden niet in aanmerking voor een toeslag? Door veranderende regels kan het zijn dat dat nu wél zo is. Er zijn verschillende toeslagen:

Huurtoeslag

Sinds 2020 is de huurtoeslag afhankelijk van je inkomen. Woon je alleen? En verdien je maximaal €30.000 per jaar? Dan krijg je waarschijnlijk huurtoeslag. Woon je niet alleen? Dan ligt de grens op €39.000 per jaar. Je kunt hier een proefberekening maken om te zien of je huurtoeslag kunt krijgen.

Zorgtoeslag

Voor de zorgtoeslag kun je ook een proefberekening laten maken. De grens hiervoor ligt op €31.998 per jaar voor iemand die alleen woont. En op €40.944 voor mensen die niet alleen wonen.


Wat doet gemeente Eindhoven?

Ook de gemeente helpt een handje. Op het energieloket van de gemeente Eindhoven kun je bijvoorbeeld een gratis cadeaubon van €70,00 krijgen. Of een gratis energiebox met energiebesparende producten.


Als je een laag inkomen hebt, ontvang je een energietoeslag van de gemeente. Deze is bedoeld om bij te dragen in de hoge energiekosten. De toeslag kan oplopen tot €1.300 per jaar. Alle informatie over de energietoeslag vind je hier.

LET OP: er is ook een landelijke energietoeslag. Om deze te krijgen, moet je de meedoenbijdrage aanvragen.

Waar heb je recht op?

We kunnen ons goed voorstellen dat sommige toeslagen en regels behoorlijk ingewikkeld zijn. Wil je weten waarvoor je allemaal in aanmerking komt? Dan is de website van Bereken Uw Recht een aanrader. Op deze website kun je zien op welke regelingen van de gemeente je  recht hebt. Om de website te gebruiken, heb je gegevens over je inkomen, huur, zorgverzekering en banksaldo nodig.


Hulp nodig?

Wil jij graag professioneel advies van een energiecoach? Elke dinsdag kun je tussen 11.00 en 12.00 in de Bibliotheek Eindhoven terecht met al je vragen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van toeslagen? Neem dan contact op met Werkplaats Financiën XL. Je kunt hier gratis terecht voor hulp bij alle mogelijke geldzorgen en financiële problemen. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 040-760 17 77. Je kunt ze ook een email sturen: info@werkplaatsfinancienxl.nl.

Kom je door alle gestegen kosten in de financiële problemen? Weet je niet meer hoe je de huur moet betalen? Dan helpt Corp Support je daarbij. Corp Support is te bereiken via 088-730 34 59 of via info@corpsupport.nl.


WIJeindhoven helpt je als je (tijdelijk) ondersteuning nodig hebt om weer grip te krijgen en te houden op je leven. Je kunt bij hen terecht met verschillende problemen op het gebied van wonen, financiën en geestelijke gezondheid. WIJeindhoven is telefonisch bereikbaar via: 040-238 89 98.


Stichting Leergeld richt zich op de ontwikkeling van kinderen tussen de 4 en 18 jaar. De stichting biedt ondersteuning op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld voor gezinnen die de kosten voor school of sport niet kunnen betalen. Op de website van leergeld lees je alles over de mogelijkheden. 


Hospitaverhuur

Er is nog een manier om kosten te drukken. Je mag namelijk sinds kort één kamer van je woning als hospita verhuren. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, kun je op deze manier bijvoorbeeld een student in huis nemen. Je hebt hiervoor wel altijd schriftelijk toestemming van Trudo nodig. Je vindt alle informatie over deze regeling op onze website.