Resultaten
vr 18 nov 2022

warm (en veilig) de winter door

Nu de energieprijzen zo hoog zijn én de winter er weer aankomt, proberen we zo slim en zuinig mogelijk om te gaan met energie. Om de rekening zo laag mogelijk houden, zoeken we naar alternatieve manieren om onze woningen te verwarmen. En doen we er alles aan om de warmte zo lang mogelijk binnen te houden. Dat is heel begrijpelijk allemaal, maar er kleven ook wat nadelen en gevaren aan.

Pas op met straal- en petroleumkachels

Misschien heb je wel een elektrisch kacheltje of een petroleumkachel om je woning warm te houden. Houd er dan wel rekening mee dat je de kachel niet in de buurt zet van papier of andere brandbare spullen. Wees extra alert als je een petroleumkachel gebruikt; petroleum is natuurlijk ook erg brandbaar … en een ongeluk? Dat zit helaas in een klein hoekje.

Blijf ventileren

Het klinkt misschien raar: een raam openzetten in de winter. Toch is dat heel belangrijk. Als je je woning niet goed ventileert, wordt het binnen vochtig. De kwaliteit van de lucht die je inademt wordt slechter en er ontstaat schimmel. Ook voor je portemonnee is het slecht: het duurt namelijk langer om vochtige lucht op te warmen dan droge, koude lucht. Als je elke dag even goed ventileert, houd je de lucht in je woning gezond én bespaar je dus uiteindelijk kosten.

TIP: laat de roosters openstaan en heb je mechanische ventilatie? Zet die dan altijd op de automatische stand.

Wil je nog meer tips waarmee je zelf energie kunt besparen? Kijk dan eens hier.