Resultaten
do 07 dec 2023

Ventileren, ja vooral ook in de winter!

Het klinkt misschien wat gek, maar juist in de winter is het ventileren van jouw woning erg belangrijk. Wist je dat een gemiddeld persoon wel 2,5 liter vocht produceert per dag? En dat planten en huisdieren nog voor extra vocht in jouw woning zorgen?

Ook bij koken, douchen en afwassen komt waterdamp vrij. Al die vochtige lucht moet natuurlijk wel weg kunnen. Doe je dat niet, dan krijg je vochtplekken en schimmel in huis. Vochtige lucht is super ongezond. En het kost heel veel energie (én dus geld!) om een vochtig huis te verwarmen. Kortom, ventileren is een must!

Wat kun je zelf allemaal doen om jouw woning vochtvrij en gezond te krijgen? Best een hoop! Hier volgen wat handige tips op het gebied van ventileren en verwarmen:

Ventileren

  • Hou de ventilatieroosters van jouw ramen altijd open, 24 uur per dag, ook ’s nachts.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap of de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Als het kan een raampje open in de keuken is helemaal een goed idee. En vergeet niet de deksel op de pan te doen!
  • Hang je was zoveel mogelijk buiten op. Dat is sowieso altijd al slim want een wasdroger is één van de meest energie verbruikende apparaten in huis. Moet je toch de was binnen ophangen? Zorg dan dat er genoeg ramen openstaan.
  • Een feestje met veel mensen betekent ook extra vocht. Zet dus na bezoek een raam open.

Stoken

  • Zorg altijd voor een aangename temperatuur in je woning. Stook verstandig maar zeker niet te koud. Als het te koud is in een woning kun je problemen met schimmel en vocht krijgen doordat het vocht niet volledig verdampt. Daarnaast is een vochtige woning veel moeilijker te verwarmen, dit zorgt dus voor een hogere energierekening.
  • Een goede minimale temperatuur om aan te houden is 15 graden ’s nachts en 19 graden overdag. Zet de verwarming een uurtje voordat je naar bed gaat alvast op de nachtstand. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager, een constante temperatuur is in dit geval energiezuiniger!