Resultaten
do 07 jul 2022

Van zendmast naar lichtmast

Eind juni werd de nieuwe lichtmast geplaatst bovenop het Veemgebouw. Deze nieuwe lichtmast is een mooie verwijzing naar het verleden, want vroeger stond hier een houten zendmast voor zwart-wittelevisie en later een twaalf meter hoge zendmast voor kleurentelevisie. Naar aanleiding van het plaatsen, ontvingen we begin juli een leuk bericht én foto’s van de familie De Rapper.

 

Op de eerste foto zie je Marten de Rapper op de televisietoren op het Veemgebouw. Marten was verbonden aan het Natuurkundig Laboratorium van Philips (bekend als NatLab) in Eindhoven. Hij werkte aan de voorbereiding van de overgang van zwart-wittelevisie naar kleurentelevisie. Achterop de foto schreef Marten: ‘Meneer zelf controleert nog even of alles is voorbereid voor de komst van de antenne.’ In de zomer van 1966 ging het gebeuren! Toen werd de zendmast  voor de kleurentelevisie op het Veemgebouw geplaatst.

Op de tweede foto zie je twee collega's van Mart. Moesten deze twee mannen geen veiligheidsgordels om? Volgens Mart hoefde dat niet. Hij schreef achterop de foto: ‘Ons gebeurt niks!’  En valt jou ook iets op de foto? Juist! Op de foto zie je de bekende houten zendtoren op de achtergrond. Deze houten toren is in hetzelfde jaar afgebroken.  

Op de derde foto zie je hoe de zendmast op het Veemgebouw werd geplaatst. Achterop schreef hij: ‘Een imposant hijsoog!  Frans Meijer en de opzichter keken toe. Het plaatsen van een antenne met een kraan bleek goedkoper te zijn dan de inzet van een helikopter. De top van de kraan moet toch wel zo'n meter of zestig boven de grond hebben gezeten’. Hadden de mannen hoogtevrees? Geen sprake van!

 

In 1967 was het zover! Toen werd de kleurentelevisie officieel ingevoerd in Nederland.