Resultaten
vr 20 okt 2023

Trudo wint Dirk Roosenburgprijs 2023

Totaal verrast. Heel erg blij. En kei trots. 
Gisteravond werden we totaal verrast bij de uitreiking van de Dirk Roosenburgprijs 2023. Dé architectuurprijs van Eindhoven gaat dit jaar niet naar één project. Maar naar ons. Als opdrachtgever.

De Dirk Roosenburgprijs wordt sinds 1989 om de twee jaar toegekend aan bijzondere bouwprojecten in Eindhoven. De prijs heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad. De prijs wordt toegekend namens het College van B&W van de gemeente Eindhoven.

Maar liefst vier Trudo-projecten waren dit jaar genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs: de Trudo Toren, de transformatie van het Veemgebouw, het Waaggebouw en Pannenhoef Leemerhoef. Stuk voor stuk projecten waar we heel trots op zijn. Een waar we zelf onmogelijk tussen zouden kunnen kiezen.

We bleken niet de enigen te zijn. De jury besloot om de Dirk Roosenburgprijs dit jaar – bij hoge uitzondering – toe te kennen aan niet één project, maar aan ons als opdrachtgever.

 

‘Opdrachtgever met hoge ambities’

Volgens de jury levert Trudo het bewijs dat de bouw van betaalbare woningen kan samengaan met kwaliteit. ‘Trudo is een voorbeeldige opdrachtgever die hoge ambities formuleert en deze met diverse deskundige architecten en aannemers ook waarmaakt. Al decennialang geeft deze woningcorporatie met een progressieve, innovatieve en sociale aanpak vorm en kleur aan de stedelijke ontwikkeling van Eindhoven. Elk project is uniek en in deze veelzijdigheid, schuilt de kracht van de woningcorporatie.’

De jury benadrukte dat onze opdrachtgeverschapsrol bij de verschillende genomineerde projecten telkens totaal anders was. ‘Bij het Veemgebouw vertaalde het opdrachtgeverschap zich in een interessant en gemengd programma, dat een kernkwaliteit van het project werd. Het Waaggebouw in Woensel-West komt voort uit de jarenlange betrokkenheid van Trudo bij de stedelijke vernieuwing van de wijk. Lef en doorzettingsvermogen waren hier cruciaal. Met de Trudo Toren maakt de corporatie een architectonisch en duurzaam statement. Pannenhoef Leemerhoef is ontworpen, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daarbij was onder meer het hergebruik van materialen een belangrijk uitgangspunt, en daarmee de overgang van een lineaire naar een circulaire bouwwereld. Elk project is daarmee uniek en in deze veelzijdigheid schuilt de kracht van de woningcorporatie. En dat alles, boven alles, met sociale woningbouw.’

 

Groot compliment

Het is een heel groot compliment om de Dirk Roosenburgprijs te mogen ontvangen. Velen hebben eraan bijgedragen. We zijn dankbaar voor de partners met wie we samen hebben gewerkt aan deze projecten: BMV, Buro Lubbers, Caruso St John Architects, Du Pré Groenprojecten, FAAM ARCHITECTS, Hurks, INBO, Laura Gatti, NEXT architects, Piet Vrencken, RA+ ingenieurs, Stam + De Koning Bouw, Stefano Boeri Architetti en Tarra architectuur & stedenbouw. Ook speciale dank voor de voormalig ‘Trudonaren’ Thom Aussems (initiator en conceptbedenker), Jack Hock (next level gebiedsontwikkelaar/opdrachtgever) en Theo van Kroonenburg.
De komende jaren zullen we ons stinkende best blijven doen om kwaliteit te leveren voor onze bewoners en voor de stad, met betaalbare, mooie woningen en aantrekkelijke plekken.

 

Publieksprijs voor Made by NRE

De Dirk Roosenburg publieksprijs werd toegekend aan het CPO-project Made by NRE, dat in opdracht van bewoners en ondernemers is gebouwd. Made by NRE op het NRE-terrein kreeg 818 van in totaal 2578 uitgebrachte stemmen. De Trudo Toren veroverde met 566 stemmen de tweede plek.

Nieuwsgierig naar de acht genomineerde projecten? Bekijk dan onderstaande video.

 

Juryrapport 

Nieuwsgierig naar het volledige juryrapport van Architectuurcentrum Eindhoven? Dat lees je hier.

 

In de media

Het artikel dat het Eindhovens Dagblad schreef kun je hier lezen.