Resultaten
di 21 mrt 2023

Ton en Anke zitten er warmpjes bij in Tongelre

Vriest het buiten dat het kraakt, of vallen de mussen juist van het dak van de hitte? Ton en Anke Nies worden er niet koud of warm van. Vooral niet sinds hun knusse hoekwoning in Tongelre een paar jaar geleden vakkundig werd geïsoleerd. Dat merken ze aan het binnenklimaat, maar óók in hun portemonnee.

In de woning van Ton en Anke aan de Eindhovense Hobbemastraat stap je zo een American Diner binnen, zoals je die in series als ‘Happy Days’ weleens ziet. Aan de wand van de woonkamer hangt een werkende wallbox, een jukebox voor aan de muur. Maar de absolute blikvanger is een juweel van een flipperkast, waar je niet eens een muntje in hoeft te gooien. En dat is een mooie besparing, zeker in combinatie met de lage energierekening van het sympathieke tweetal.

Passie voor techniek

Ton (1953) woont sinds de millenniumwissel op de hoek van de Hobbemastraat. “Ik had me bij Trudo ingeschreven op onder andere deze woning, en ik werd al snel gebeld dat-ie beschikbaar was. Tegenover dit huis stond destijds een bordeel, daarom was deze woning niet zo in trek, denk ik. Ik had daar niet zo veel moeite mee. Sindsdien woon ik hier en het bevalt me uitstekend. Zeker sinds 2010; toen is Anke bij me komen wonen.”

Kijk even rond in de woonkamer en je kunt al snel twee conclusies trekken. Eén: iemand – Anke, volgens Ton - is groot liefhebber van Rowwen Hèze, gezien de grote hoeveelheid boeken, foto’s en merchandise van de Limburgse band. Conclusie twee: iemand in dit huis houdt van elektrotechniek en computers. Dat laatste is Tons passie. “Ik heb lang bij DAF gewerkt. Eind jaren zeventig leverde ik een flinke bijdrage aan de invoering van computers binnen de organisatie. Vanuit persoonlijke interesse deed ik veel met computers, dus ik stond zo’n beetje vooraan bij de digitale transformatie. In de jaren daarna heb ik nog heel wat gepionierd bij DAF, en ben ik uiteindelijk in de engineering beland.”

Grondige renovatie

In 2017 besloot Trudo om de woningen in Tons buurt grondig te renoveren. Ton: “Het zijn allemaal oudere huizen die niet meer aan de moderne duurzaamheidseisen voldeden. Er was behoorlijk wat werk nodig om ze volgens de huidige normen te isoleren. In 2019 was onze woning aan de beurt. Ik had een paar jaar eerder de zolder nog helemaal geïsoleerd. Dat werd allemaal ongedaan gemaakt door de werklieden”, lacht hij. “Dat is maar goed ook, want nu is het nóg beter geïsoleerd.” De woning van Ton en Anke ging van energielabel E naar energielabel A.

Over de aanpak van Trudo rondom de verduurzaming is Ton erg te spreken. “Alle werklieden waren perfect op elkaar ingespeeld. Bouwvakkers, mensen van de isolatie, de installateurs van de zonnepanelen; het was een  geoliede machine. Trudo heeft dat perfect gecoördineerd.”

“Ons huis is in een paar dagen tijd voorzien van spouwmuurisolatie en een waterafstotende coating aan de buitenzijde, zodat regenwater niet zo snel in de muren trekt. En de aluminium kozijnen zijn vervangen door hout. Veel mooier en warmer vind ik dat. Ook de deuren zijn vervangen. We zijn er echt flink op vooruit gegaan.”

Sindsdien is het in het huis van Ton en Anke een stuk comfortabeler. “Vroeger kon je op koude dagen echt niet in de achterkamer zitten. Daar tochtte het enorm. Nu is het altijd overal in huis prettig, alsof het huis een warme en winddichte jas heeft gekregen.”

Prettig financieel plaatje

Ook prettig is het financiële plaatje. “Trudo berekent de kosten voor de verduurzaming niet door. Ook voor de zonnepanelen hoeven we niets te betalen. De energieleverancier kwam laatst met een voorschotvoorstel van € 11,- per maand. Dat vond ik iets te laag ingeschat, maar we betalen erg weinig aan gas- en elektriciteitskosten. Gas verbruiken we nauwelijks.”

Sinds 2021 is Ton gepensioneerd en geniet hij nóg meer van zijn verduurzaamde huis. “Anke en ik zijn helemaal tevreden. We wonen in een fijne buurt, op loopafstand van allerlei soorten winkels. En thuis hebben we het ook prima. Lekker een beetje klussen in de schuur, een spelletje spelen op de computer, genieten van mooie countrymuziek of een potje ‘pinball’. Nee, wij gaan hier voorlopig niet weg.”