Resultaten
do 12 okt 2023

Tiny woont in een woning met groen ROEF®-dak: “Ik vind het prachtig!”

In april hadden vijf Trudo-woningen in de Botenbuurt een primeur. Zij werden als allereerste voorzien van een groen ROEF®-dak. ROEF® is een innovatief concept, van KnaapenGroep. Naast dat een ROEF®-dak de biodiversiteit bevordert, zorgt het voor verkoeling van het huis én levert het energie op. 1 + 1 = 3 dus! We spraken enthousiasteling Tiny Heesbeen, die in een van de woningen met groen dak woont: “Ik vind het prachtig, zeker de combinatie met de zonnepanelen!” 

Tiny is fan

Als er iemand fan is van het project, dan is het Tiny wel. “Vanaf dag één was ik er al in geïnteresseerd. Vooraf werden we uitgenodigd om te komen kijken bij een proefdak en op die uitnodiging ging ik maar al te graag in. Sindsdien volg ik het project op de voet. Elk artikel dat in de krant verschijnt over dit onderwerp lees en verzamel ik. Natuurlijk ook omdat ik zelf sinds april een groen dak heb en de voordelen ervan ervaar.”

Verkoeling en energie

Wat zijn dan precies die voordelen als bewoner? “Het groene dak is niet alleen heel mooi, ik merk het vooral ook aan de temperatuur op zolder. Het is daar een stuk koeler dan voorheen, dat scheelt tot wel vijf graden. Daarnaast levert het natuurlijk energie op. En er zijn veel meer vogeltjes en andere dieren rondom mijn huis. Een groot verschil is met eerst, echt leuk om te zien”, legt Tiny uit. 

Groeiende biodiversiteit

Tiny houdt de geplaatste vogelhuisjes goed in de gaten: “Alle vogelhuisjes aan de voorkant van mijn huis zijn gevuld, aan de achterkant nog niet. Dat ligt misschien aan de ligging van het huis. Daarnaast zijn er nog specifieke huisjes voor zwaluwen en vleermuizen en zijn er insectenhotels op het dak gemaakt. Genoeg leven zo dus rondom en op mijn huis. En als het goed is, blijft de beplanting heel het jaar door groen én dus mooi.”

Verbeterd wooncomfort

Het wooncomfort van Tiny is er een stuk op vooruitgegaan door mee te doen aan de pilot. “Naast de voordelen die het oplevert, viel de overlast rondom het aanleggen mee en heb ik er zelf geen onderhoud aan. De uitgebloeide plantjes komen af en toe naar beneden, dat is het enige. Er zit een sproeisysteem met sensoren op het dak, zodat de onderhoudspartij weet wanneer er gesproeid moet worden”, vertelt Tiny. “Ik gun iedereen een groen dak!”