Resultaten
di 10 aug 2021

Supporting people story: Nieuwe bewoners Pannenhoef Leemerhoef

Eind juli ontvingen de nieuwe bewoners van Pannenhoef Leemerhoef de sleutel van hun woning in het duurzame paviljoen. Samen brengen zij energie naar Landgoed Eikenburg, waar ze heerlijk gaan wonen in het groen, in de stad én met elkaar en de andere bewoners. We spraken Cora Verkuilen die net haar eerste nacht in haar nieuwe woning had doorgebracht.

“Ik voel me enorm rijk!” Cora Verkuilen is internationaal adem- en yogateacher en in Eindhoven bekend als oprichter van Yogatrainer.nl en de gelijknamige yogastudio aan de Marconilaan. “Ik woonde al jaren in de binnenstad, maar was echt op zoek naar een rustigere plek. In het groen en tegelijkertijd ook echt in Eindhoven. En ik verlangde naar een soort ‘hofjes-gevoel’, een plek waar mensen samen leven en elkaar echt zien. Toen ik de advertentie in het Eindhovens Dagblad zag, heb ik alles uit mijn handen laten vallen en heb ik mijn motivatiebrief geschreven. Kort geleden kreeg ik bericht dat ik hier kon gaan wonen. Ik voel me echt enorm rijk en ben heel dankbaar dat ik een van de nieuwe bewoners ben!”

Het moderne kloosterleven Al weer 8 jaar geleden nam Trudo het eigendom en beheer van Landgoed Eikenburg over. In het prachtige Hoofdgebouw kwamen 70 unieke kloosterlofts. Maar er werd niet alleen gewerkt aan betaalbare woningen op deze prachtige plek, ook het moderne kloosterleven kreeg vorm aan de hand van de drie pijlers ‘wonen, zorg en onderwijs’. Bewoners op Landgoed Eikenburg onderschrijven het manifest en zetten zich in voor medebewoners en gebruikers van het landgoed. Zo helpen ze bijvoorbeeld bij het onderhoud van natuur en groen, ondersteunen ze bij zorg- en onderwijsactiviteiten of organiseren ze nieuwe activiteiten. Zo zijn zij van betekenis voor elkaar en voor het landgoed en bezoekers die hier welkom zijn.

Pannenhoef Leemerhoef Het sterk verouderde voormalige paviljoen is nu vervangen door een nieuw gebouw. Dat bestaat uit 28 woningen, drie ateliers en is duurzaam gebouwd met cross laminated timber (massief houtbouw) en bedekt met zonnepanelen. Er zijn 23 studio’s en vijf 2-kamer appartementen. De ateliers komen beschikbaar voor ondernemers en ambachtslieden die zich thuis voelen bij het Landgoed en de gemeenschap en die bijdragen aan de doelstellingen van Trudo voor het moderne kloosterleven.

Energie Cora bruist in ieder geval van de plannen en energie om ook vanuit hier activiteiten te ontwikkelen en te ondernemen. “Deze plek is zó bijzonder en heeft zoveel te bieden! Het is echt een parel van de stad, een groene voortuin die letterlijk ademruimte biedt. En daar ga ik als adem-en yogateacher zeker iets mee doen! Ik wil verbinding tot stand brengen en een brug slaan tussen het landgoed en de stad. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om hier op het landgoed een workshop te geven!” Over het hofjesgevoel: tijdens het interview, reageert Cora nog even op de levendige groepsapp van nieuwe bewoners. Twee tellen later staat buurman Stan voor de deur om een keukentrap te lenen. Ook hij is erg enthousiast: “Het is zo leuk hoe de contacten nu al zijn! Het klikt en het is één grote uitwisseling van gereedschap, verhuisdozen en keukentrapjes. We gaan er samen met de andere bewoners écht iets van maken!”