Resultaten
ma 17 sep 2018

Sint Trudo ondertekend het Duurzaamheidspact

Anders denken, gewoon doen. Onder dat motto sloten vier Eindhovense woningcorporaties, hun gezamenlijke huurdersvertegenwoordiging en de gemeente Eindhoven op woensdag 12 september een bijzonder ambitieus Duurzaamheidspact. Bestuurder Theo van Kroonenburg tekende namens Sint Trudo. Een belangrijke stap op weg naar een daadwerkelijk duurzaam Eindhoven. 

Anders denken, Gewoon doen.

Aan het begin van dit jaar besloten thuis, Wooninc., Woonbedrijf, Sint Trudo, huurdersvertegenwoordiging PEK en de gemeente Eindhoven om samen werk te gaan maken van een versnelde verduurzaming van woningen in onze stad. Eindhoven staat immers voor de ambitieuze opgave om vóór 2050 de CO2-uitstoot van ruim 100.000 woningen en alle bedrijfspanden te verminderen met 95%. Maar dat niet alleen. In een duurzame stad heeft ook het bouwen met duurzame materialen en gesloten kringlopen nadrukkelijk aandacht. 

Duurzaamheids-challenge 

De verschillende partijen riepen elkaar in een duurzaamheids-challenge op om met ideeën te komen die kunnen bijdragen aan een versnelde verduurzaming van (huur)woningen. Ideeën op het gebied van ‘renovatie naar gasloze woningen’, ‘collectieve duurzame energie’ en ‘verduurzaming bij onderhoud’. De verschillende voorstellen werden getoetst op kwaliteit, impact, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid. Tegelijk werd een beroep gedaan op de landelijke overheid om een en ander wat vrijer te organiseren en van Eindhoven een regelvrije zone te maken waar makkelijker kan worden onderzocht, geëxperimenteerd en geïnnoveerd. 

Samenwerken als één vastgoedbedrijf 

De challenge leverde een heleboel interessante inzichten op. Het winnende idee was het voorstel om de corporaties en gemeente te laten samenwerken als één vastgoedbedrijf. Een bedrijf waarbinnen ze niet alleen hun krachten, maar ook hun kennis en data bundelen. Op basis daarvan kunnen ‘menukaarten’ worden gemaakt, die corporaties én particuliere huiseigenaren helpen slimme duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld de isolatiemethode, technische installatie en energievariant die het beste bij de betreffende woning passen. 

Praktisch en daadkrachtig 

Door samen te werken als één organisatie kunnen de verschillende partijen met dezelfde middelen méér realiseren. “In onze Brainportregio zijn samenwerking en innovatie onze kracht,” reageerde wethouder Yasin Torunoglu eerder al op het samenwerkingsinitiatief. “Die zetten we graag in om Eindhoven energieneutraal te krijgen.” Inmiddels zijn ook kennisinstituten, energieleveranciers en andere gemeenten opgeroepen om zich aan te sluiten bij het pact en mee te denken over de verduurzaming van onze stad. Praktisch en daadkrachtig, zoals we dat in Brainport gewend zijn. Anders denken, gewoon doen.     

Bekijk hier de infographic van het Duurzaamheidspact