Resultaten
di 28 nov 2023

Optopping? Een mogelijke oplossing!

Nederland staat voor een bijna onmogelijke woonopgave. Vóór 2030 moeten we samen bijna één miljoen nieuwe woningen hebben gerealiseerd. Er zijn, behalve bouwen van nieuwe woningen, nog verschillende manieren om het woningaanbod te vergroten. Doorstroom van ouderen naar een meer passende, kleinere woning bevorderen bijvoorbeeld. Of leegstaande kantoorgebouwen transformeren tot woningen. Maar er is nóg een manier: optoppen.

Er bovenop!

Bestaande bebouwing kunnen we op een hele verrassende manier benutten. Door er een volledige bouwlaag op te plaatsen. Dat noemen we optoppen. Een voorbeeld van een heel succesvol optop-project van Trudo is het Veemgebouw. Het originele gebouw was niet echt geschikt voor woningen, want te laag en te donker. Een mogelijkheid om er toch in woningen te voorzien was door er een complete woonlaag op te bouwen. Optoppen dus.

 

Aandacht voor optoppen

Dit project viel ook onze landelijke bestuurders op. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken organiseerde dit najaar een bestuurlijke bijeenkomst over optoppen. Tijdens deze bijeenkomst kwamen de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, vertegenwoordigers van diverse corporaties en verschillende branche- en marktpartijen bij elkaar om meer inzicht te krijgen in wat er allemaal nodig is om van optoppen een succes te maken.

Voor de gelegenheid is een video gemaakt waarin ook ons Veemgebouw voorbij komt.