Resultaten
wo 26 jun 2024

Nat voorjaar laat zien: waterplan Plan Celsius en Vredeoord werkt

Koud, nat en winderig. Zo zou je het voorjaar van 2024 kunnen samenvatten. De vele buien zijn natuurlijk niet fijn, maar zorgden wel voor een goede ‘regentest’ voor onze nieuwe buurten Plan Celsius (Woensel-West) en Vredeoord. Bij de ontwikkeling van deze buurten is veel aandacht besteed aan oplossingen gericht op de opvang van het regenwater bij (piek)buien. Zo wordt het regenwater dat in deze buurten valt niet geloosd op het riool, maar afgevoerd naar wadi’s en sloten. Met succes, zo blijkt.

Bureau Lubbers maakte bij de ontwikkeling van deze Plan Celsius en Vredeoord het landschapsontwerp: het plan voor de inrichting van de buitenruimte. Aan de opvang van regen werd in nauwe samenwerking met RA+ ingenieurs, de Gemeente Eindhoven en het Waterschap extra aandacht besteed. Er kwam een totaalplan voor het water dat valt in de twee buurten en het aangrenzende gebied de Grote Beek. Met volle wadi’s en natte sloten na een extreem nat voorjaar weten we het nu zeker: dit waterplan werkt!

Volg de druppel

Bureau Lubbers brachten onlangs een publicatie uit over het watersysteem van Plan Celsius, Vredeoord en de Grote Beek. Hierin lees je welke technieken toegepast zijn en hoe een regendruppel die valt in Woensel-West, via de wadi van Vredeoord door kan stromen naar de Grote Beek en vanuit daar naar de Dommel. Je kunt de publicatie hier lezen.

Fotografie: Bureau Lubbers