Resultaten
ma 08 jan 2024

Met je hele gezin wonen in een loft? Sara en Maarten willen niet anders!

Nu zijn we toe aan een grote-mensen-huis, denken Sara en Maarten als hun tweede kindje op komst is. Ze verruilen hun loft op Strijp-S voor een gezinswoning op Vredeoord. Na twee jaar keren ze terug naar waar ze op hun gelukkigst waren: oude liefde Anton op Strijp-S. Ditmaal voorgoed, wat hen betreft.

“Het was 2016 en we waren pas een jaar een stel”, vertelt Sara, assistente bij een polikliniek en ceremoniezangeres. “Ik woonde in Nijmegen en Maarten in Eindhoven. Dat beviel ons prima. Maar zouden we op termijn willen samenwonen? Dan ging het inloten voor een huurwoning vast een tijd duren. Dus besloten we een beginnetje te maken met zoeken.”

Ingeloot voor Anton

De eerste woning waar het paar op reageert, is een loft in Anton, een voormalige Philipsfabriek op Strijp-S. Maarten, procesontwerper en basketbalcoach: “Het leek ons een kansloze poging. Maar toen belde Trudo: we mochten de woning bezichtigen. Dat was schrikken, want dit huis kwam veel te vroeg voor ons. We gaan kijken, besloten we. Maar alleen als het écht te mooi is om waar te zijn, zeggen we ja. Eén voet over de drempel was genoeg. We keken elkaar aan en zeiden: Oké, we gaan dus samenwonen.”

Twijfels

Het eerste halfjaar is pittig, herinnert Maarten zich. “Ik had nog niet eerder samengewoond. Ik vond het lastig om mijn huis met iemand te delen. Zeker in een loft, waar je voortdurend dicht bij elkaar bent.” Maar het went. Sterker nog,  de woning krijgt een centrale plek in hun leven. “We konden al onze creativiteit kwijt in de inrichting van onze loft”, vertelt Sara. “Het huis voelde als een verlengstuk van onszelf.” Zo bouwt het stel een vide met een klein slaapkamertje voor hun eerste kindje Otis. Maar als Sara opnieuw zwanger is, slaat de twijfel toe: is deze plek wel geschikt voor een gezin?  

Van Philipsfabriek naar Vredeoord

Vredeoord, een nieuwbouwwijk een stukje verder van het centrum op het terrein bij het voormalige Philips-hoofdkantoor, lijkt betere kaarten te hebben: kinderrijk, groen en duurzaam. Maarten en Sara schrijven zich in voor een nieuwbouwwoning. Opnieuw hebben ze geluk en  krijgen ze een hoekwoning met ruime tuin toegewezen. Toch doet het afscheid van Anton hen pijn. Maarten: “Toen we de deur van onze lege loft moesten dichttrekken, hebben we samen keihard staan brullen.”

Hoe hard Sara en Maarten ook hun best doen, een klik met Vredeoord komt er niet. Sara: “Op papier was het huis perfect. Maar voor ons was het te groot. Otis en onze dochter Keesje hadden bijvoorbeeld allebei een eigen slaapkamer, maar sliepen wel op een andere verdieping dan wij. Dat voelde veel te ver weg. Bovendien kwam de buurt maar niet van de grond: de wijk was deels nog in aanbouw waardoor het als een bouwput voelde en er weinig te spelen viel.”

Terug naar Anton met Slimmer Kopen®

Na een jaar gooit het jonge gezin de handdoek in de ring. Sara en Maarten gaan op zoek naar iets anders. Een koopwoning dit keer, om eigen vermogen op te bouwen. Eerst zoeken ze in Nijmegen, tevergeefs. Maarten: “Telkens werden we hopeloos overboden.” Dan wordt bekend dat er lofts in Anton in de verkoop gaan, via Slimmer Kopen®. Het paar stelt een koopalert in om er als de kippen bij te zijn. Hun plan werkt, ze weten een hoekloft te veroveren. Ze zijn dolgelukkig. Sara: “Het is te danken aan Slimmer Kopen®  dat we nu ons droomhuis hebben. Zonder hadden we dit nooit kunnen betalen.”  

Compleet huis op 82 m²

Bijna twee jaar wonen ze nu in hun eigen industriële nestje: Sara, Maarten, Otis, Keesje en de kleine Toots, die een maand na hun intrek in hun loft ter wereld kwam. Woonkamer, eetkamer en keuken vormen samen één leefruimte. Achter een kast bevindt zich de ouderlijke slaapkamer. Een trap in de leefruimte leidt naar een vide. Daar staat het ledikantje van Toots en delen Otis en Keesje een stapelbed. Een compleet huis, op 82 m². Behalve de voordeur telt het appartement maar één deur, die naar de badkamer. Sara: “Dat is een bewuste keuze. Terugtrekken mag, maar aan afsluiten doen we niet. Je moet het met elkaar doen, geven we onze kinderen zo mee.” 

Toekomstproof

Een gezin en een loft gaan prima samen, vinden Maarten en Sara. Zolang je maar niet te veel hecht aan bezittingen. Maarten: “Er is weinig bergruimte. Veel van wat in Vredeoord stond, hebben we moeten wegdoen. Maar dat vinden we prima, het hebben van weinig spullen geeft rust.”

Maar wat als de kinderen groter zijn en een eigen plekje willen, is een vraag die ze geregeld krijgen. Sara: “Daar maken we ons geen zorgen over. Met deze ruimte kun je alle kanten op. We hebben bijvoorbeeld een inloopkast gebouwd. Als het moet, is die morgen weer weg. Soms fantaseren we over later, als de kinderen het huis uit zijn. Dan kunnen we zelf boven slapen. Misschien wel met een bad naast het bed, dat heb ik altijd al gewild. En beneden maken we dan een lekkere leeshoek. Ja hoor, wij zien ons hier wel oud worden.”