Resultaten
do 09 feb 2023

Koninklijk nieuws over de Trudo Toren

De Trudo Toren prijkt sinds kort op een wel heel bijzonder stuk zijde: onze groene woontoren is te vinden op gordijnen die speciaal gemaakt zijn voor het woonpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Máxima borduurde zelf mee aan de nieuwe gordijnen, die nog tot eind mei te zien zijn in het TextielMuseum in Tilburg.

 Trudo_Toren_op_gordijnen_-_Koninklijk_borduren_TextielMuseum_-_Foto_Maarten_Schuth /Opening_tentoonstelling_Koninklijk_borduren_TextielMuseum_-_Foto_door_Benjamin_Arthur

Beeld gordijnen in TextielMuseum (links): Josefina Eikenaar i.o.v. TextielMuseum · Beeld Trudo Toren & beeld Koning Máxima: Maarten Schuth Productions (Benjamin Arthur) i.o.v. TextielMuseum

Remake van 18e-eeuws gordijnen

De zes nieuwe gordijnen worden in juni voor de ramen van de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch geïnstalleerd. Ze zijn versierd met bijzondere borduursels en vervangen de huidige gordijnen. Die werden al  in 1791 gemaakt en zijn inmiddels te kwetsbaar geworden. Ook de oude gordijnen waren voorzien van borduursels, van verschillende Chinese tafereeltjes. Voor de nieuwe gordijnen is gekozen voor een ander thema. Geen Chinese, maar Nederlandse afbeeldingen. Er zijn verschillende bekende Nederlandse bouwwerken op de nieuwe gordijnen geborduurd. Bijvoorbeeld de Deltawerken in Zeeland, het NEMO Science Museum in Amsterdam, het Evoluon in Eindhoven en het Paleis-Raadhuis in Tilburg. En onze Trudo Toren!

Nieuw Nederlands erfgoed

De Haagse Liesbeth Stinissen heeft de nieuwe gordijnen voor het paleis ontworpen. “Het Koninklijk Huis wilde geen kopie van de oude gordijnen, maar iets dat wat zegt over de huidige tijd”, aldus curator Suzan Rüsseler van het TextielMuseum. Stinissen selecteerde afbeeldingen rond de thema’s water, natuur en wetenschap en de geschiedenis van de Oranjes. Uit heel Nederland, van de Wadden tot Limburg, is wat terug te vinden.

Koningin_M__xima_borduurt_-_Koninklijk_borduren_TextielMuseum_-_Foto_door_Benjamin_Arthur  Koningin_M__xima_met_borduurgroep_-_Koninklijk_borduren_TextielMuseum_-_Foto_door_Benjamin_Arthur

Beelden TextielMuseum:  Maarten Schuth Productions (Benjamin Arthur) i.o.v. TextielMuseum

Heel Nederland borduurt

Koningin Máxima had de wens om van de nieuwe gordijnen een sociaal project te maken. En zo geschiedde. Zestien borduurgroepen uit het hele land werkten mee. En ook de machines in het Textiellab – de werkplaats van het TextielMuseum, werden aan het werk gezet. Zij borduurden de grote motieven op de gordijnen.. Maar liefst 150 handwerkliefhebbers van verschillende borduurgroepen verzorgden de afwerking en de details. Koningin Máxima borduurde zelf ook mee. Het is een grotehobby van haar. “Het is mooi dat we dit erfgoed voor Nederland samen hebben gemaakt, met het TextielLab en handborduurders uit het hele land. Het is een eerbetoon aan het ambacht en staat ook voor de kracht van samenwerking”, aldus de Koningin tijdens de onthulling van de gordijnen in november.

Eindhovens trots te zien in Tilburg

Zoals gezegd is de Trudo Toren niet de enige Eindhovense trots die terug te vinden is op de nieuwe gordijnen. Ook het Evoluon hangt straks in de Chinese Zaal van het paleis. Wil je de gordijnen zelf bewonderen? Dan heb je nog tot en met 29 mei. De nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch zijn tot dan te zien in het TextielMuseum in Tilburg. De tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ laat je niet alleen de gordijnen zien, maar deelt ook het maakproces.

Gordijen_Chinese_Zaal_van_Paleis_Huis_ten_Bosch-_Foto_door_Rene_Gerritsen

De huidige gordijnen van de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch - Beeld: René Gerritsen