Resultaten
do 28 apr 2022

In de Schaftkeet: Rob

In de rubriek "In de schaftkeet", schuiven we tijdens de lunchpauze aan bij de bouwvakkers. Wie zijn deze bouwvakkers, wat is hun verhaal, en misschien is dit wel de belangrijkste vraag: wat zit in hun broodtrommel? 

“Ik ben geëmancipeerd, ik smeer gewoon mijn eigen boterhammen” zegt Rob. Zijn collega’s lachen. Vandaag staat er op het menu: een boterham met kaas. “Het is 48+ kaas”, roept zijn collega lachend. “Het is jong belegen” zegt Rob en hij neemt zijn eerste hap van zijn boterham.
Welkom in de schaftkeet op de Telefoonstraat!

“Vanaf mijn 16de werk ik in de bouw. Ik ben nu 58 jaar oud, dus tel maar uit hoelang ik er werk”. Ondanks dat Rob meer dan 40 jaar in de bouw werkt, is er nooit een feestelijk moment geweest om zijn jubileum te vieren. “Nee”, zegt Rob, “het is hard werken in de bouw”. Naast het harde werken, ziet Rob ook dat het werken in de bouw door de jaren heen enorm veranderd is. “Vroeger was het leuker dan nu. Tegenwoordig moet het gisteren al klaar zijn. Op dit moment liggen de pannen er al op, terwijl wij nog aan het metselen zijn. Vroeger was dat nog andersom. Als wij klaar waren met metselen, dan pas kwam de pannendekker. Het is nu zo strak gepland. Het moet snel klaar zijn."

Werken in de bouw is voor de familie van Rob geen onbekend terrein. De vader van Rob werkte ook in de bouw. Zijn vader was opperman. Hij ging stenen klaarzetten, cement brengen en steigers maken. “Op de zaterdagen mocht ik met mijn vader mee om te poetsen. Ik kreeg 10 gulden voor vier of vijf uur werken. En toen ben ik naar de LTS gegaan, en dat was vier dagen werken en een dag naar school. En dat gebeurt nu nog steeds”.

Rob is een metselaar, maar hij vindt de toekomst van het vak er niet rooskleurig uitzien. Er zijn eigenlijk geen metselaars, echte vakmensen meer. “We hebben twee jongemannen in dienst, Niels is 18 jaar oud en Sven is 17 jaar en dat is zeldzaam om twee jongemannen te hebben.” Een van de jongens zegt: “Het is bijna een uitgestorven vak”.

Rob woont met zijn vrouw en vier kinderen in Valkenswaard. "Oorspronkelijk kom ik uit Oirschot, maar mijn vrouw komt uit Valkenswaard, dus ik ben in Valkenswaard gaan wonen. Ik heb mijn vrouw leren kennen in een café. Toen kostte een pilsje anderhalve gulden". Had hij door een pilsje het hart van zijn vrouw veroverd? "Nee", zegt Rob. "Dat kwam misschien door mijn bos haar, die ik nu niet meer heb. Echt waar, ik had een bos haar." Zijn collega’s lachen. "Nee, maar hoe heb ik het hart van mijn vrouw veroverd… hoe doet de huidige jeugd dat nu?”.  Zijn collega’s roepen: “Whatsapp! Snapchat!” "Nou zal ik je wat vertellen, ik had mijn taxi gemist en zij was haar fietssleutel kwijt. En toen liepen we samen naar haar huis en de rest vertel ik niet". De collega’s brullen van het lachen.

Dit jaar zijn ze 19 jaar getrouwd. Samen hebben ze vier kinderen; zijn vrouw had al drie kinderen en samen kregen ze nog een kind. Ineens glinstert Rob. “Mijn vader beschouwt de kinderen van mijn vrouw als zijn eigen kleinkinderen”. Rob glimlacht en kijkt met een trotse blik naar zijn collega’s. Uiteindelijk gaat er niets boven een hechte familie, en een boterham met kaas natuurlijk!