Resultaten
di 26 mrt 2024

Iftar 2.0, weer een groot feest maar dan nét anders

 

Voor de vijfde keer werd in Woensel-West, met heel veel betrokken vrijwilligers, op vrijdag 22 maart de grootste wijk-iftar van Eindhoven georganiseerd. Een mooie traditie waarbij, met deze gezamenlijke maaltijd, het breken van het vasten tijdens de ramadan bij zonsondergang wordt gevierd. Jaarlijks een heel bijzonder evenement waarop buurtbewoners, ongeacht religie of achtergrond, samenkomen. De iftar is zeker niet alleen een moment om samen te eten, het gaat veel verder dan dat. Ontmoeten, praten en verbinding maken is misschien nog wel veel belangrijker. Honderden mensen kwamen op de allergezelligste iftar van de stad af, en dat ondanks de regen. Zoals elk jaar is de iftar weer mogelijk gemaakt door verschillende mensen, bedrijven en instanties. Heel veel dank daarvoor!

Nieuw concept

Fijn dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem opnieuw aanwezig was en alle tijd nam om in gesprek te gaan met buurtbewoners, én een vorkje mee te prikken. Ook vaste prik was de aanwezigheid van de altijd goedlachse restauranthouder Mohamed, die iedereen weer van zijn heerlijke én gratis soep voorzag. Ook salades en brood waren voor iedereen gratis. Elke editie van de iftar heeft hij met veel enthousiasme en plezier een grote kartrekkersrol in dit evenement.  

Foto's Igor Vermeer

Gloednieuw was de locatie, voor het eerst vond de iftar plaats op het mooie Celsiusplein, dé ontmoetingsplek in Woensel-West en helemaal  perfect voor zo’n feest. Ook nieuw deze editie waren de foodtrucks rondom het plein. Frietjes, halal hamburgers en kip, taco’s, noodles en allerlei andere lekkernijen waren voor een bescheiden prijsje te verkrijgen. Maar natuurlijk waren ook de gratis suikerspinnen en popcorn voor de vele kinderen, mega populair.

Echte saamhorigheid!

Ook aanwezig afgelopen vrijdag was Bugse, een jonge rechtenstudente, geboren en getogen in Woensel-West en studerend in Tilburg. Bugse zet zich in haar vrije tijd in als vrijwilligerster bij Stichting Kansen voor Kinderen. Maar ook heeft ze met haar oma een wekelijks thee-uurtje georganiseerd in Buurtwerkkamer 360. Elke vrijdagmiddag komen hier vrouwen bij elkaar tussen de 40 en 85 jaar, vaak zijn het weduwen en is de eenzaamheid groot. 'Dames op de thee',wat een mooi initiatief en hoe enthousiast vertelt Bugse hierover! Dat is ze ook over haar eerst iftar op het Celsiusplein; "Wat een enorm gevoel van saamhorigheid was er. Ik voelde echt dat iedereen er kon én mocht zijn!", vertelt ze enthousiast. 

Foto's Igor Vermeer

“Hoe meer we van elkaar weten hoe beter”, zegt Mohamed - in heel Woensel-West bekend als 'Mo' - als we hem vragen naar de vijfde iftar in Woensel-West. "Dat zorgt voor begrip en verbinding. Het weer gooide natuurlijk wel wat roet in het eten maar dat deed niets af aan de geweldige sfeer. Spannend om voor de eerste keer met foodtrucks te werken maar dat werd heel goed ontvangen. Het was zelfs zo druk dat de burgemeester moeite had een zitplaatje te vinden", lacht Mohamed.

Meer foto's zien van de iftar 2024? Klik dan hier