Resultaten
vr 29 sep 2023

Het Veemgebouw is genomineerd voor de NRP Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Successen en inzichten worden hierbij gedeeld; de Gulden Feniks is een prijs om van te leren. Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden voor de Gulden Feniks. De jury heeft acht projecten genomineerd. Eén daarvan is het Veemgebouw op Strijp-S.

Het Veemgebouw is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw deed jarenlang dienst als magazijn voor de producten die Philips in de andere fabrieken op Strijp-S maakte. Trudo kreeg het Veemgebouw in 2009 in bezit. In de periode 2013 - 2015 wordt het pand opgeknapt en gebruiksgereed gemaakt voor een nieuwe mix van functies.

  

Vanwege de lage verdiepingshoogtes en de weinige lichtinval leent het gebouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de naastgelegen gebouwen Anton en Gerard, zich minder goed voor wonen. Daarom wordt bij de herontwikkeling van het Veem gekozen voor een combinatie van diverse functies: de onderste verdieping - de zogenaamde plint - wordt commercieel geëxploiteerd en daarboven bevinden zich enkele lagen voor parkeren. De verdiepingen daar weer boven stelt Trudo beschikbaar voor tijdelijke exploitatie en startende ondernemers. Je vindt er een VR-experience, Duurzame Kost kweekt er vis en verbouwt er groenten, en de Dutch Design Week strijkt er ieder jaar neer. Ook worden er regelmatig voorstelling opgevoerd en zijn er exposities te zien. 

11.500 ruiten vervangen & 39 woningen gerealiseerd

2019 en 2020 staan in het teken van grootschalig onderhoud aan het casco van het Veemgebouw. De complete gevel wordt hersteld, net zoals de stalen kozijnen. Hiervoor werden maar liefst 11.500 ruiten in het pand vervangen.

In de periode daarna, in 2021 en 2022, is de optopping op het Veemgebouw gerealiseerd. Daar verrezen 39 woningen rondom een groen binnenhof. Het ontwerp voor de optopping werd al in 2011 gemaakt door de Londense architect Caruso St. John, maar destijds niet uitgevoerd vanwege de financiële crisis. Dat gebeurde ruim tien jaar later alsnog. Samen met V/Architecten en Stam & De Koning kreeg Het Veem toch een woonfunctie. In maart 2022 werden de woningen in gebruik genomen en tegen het einde van datzelfde jaar trokken de eerste ondernemers in de nieuwe commerciële ruimtes op de hoogste verdiepingen van Het Veem.

   

Tot slot kreeg het Veem met het plaatsen van een verlichte zendmast in juni 2022 een kroon. Dit lichtkunstwerk van Peter van Kempen licht zodra het donker wordt op in verschillende vormen en kleuren. Het ‘torentje’ is een moderne verwijzing naar de houten zendmast die vroeger op het Veemgebouw stond en die gebruikt werd voor experimentele televisieuitzendingen.

Van magazijn naar een gebouw voor wonen, werken, ontspanning en parkeren

De zeldzame mix van wonen, werken, winkelen, ontspannen én parkeren maakt het Veemgebouw volgens de jury van de NRP-prijs uniek. Van supermarkt tot notenbar en van VR-experience tot huurwoningen: Het Veem heeft het allemaal. Het Rijksmonument is met veel gevoel voor esthetiek gerenoveerd én uitgebreid. De opbouw sluit naadloos aan op het bestaande ontwerp en zorgt voor een echte eyecatcher op Strijp-S.  

Genomineerden NRP Gulden Feniks

Tijdens het congres (On)benut potentieel op 2 november in Den Haag worden de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2023 bekend gemaakt. Andere genomineerden voor de transformatie- en renovatieprijs zijn:

  • Getijdenpark Eiland van Brienenoord, Rotterdam (gebiedstransformatie) 
  • NRE-terrein, Eindhoven (gebiedstransformatie) 
  • Huis van de gemeente Voorst, Twello  (renovatie) 
  • Kunstwerf, Groningen (gebiedstransformatie) 
  • Pillows Hotel Maurits at the Park, Amsterdam (transformatie) 
  • Stadhuis en Raadzaal, Leiden (renovatie) 
  • Stationspostgebouw, Den Haag (renovatie)

Foto' door: onbekend (1), Igor Vermeer (2+3), Norbert van Onna (4), Erwin van Zitteren (5) en Winny Fast (6)