Resultaten
do 11 nov 2021

Haasje Over: Woongebouw van het Jaar 2021

Haasje Over (ontwerp van VMX architects) is bekroond als Woongebouw van het Jaar 2021. En daar zijn we trots op!

 

Het juryrapport
Op deze complexe locatie heeft VMX Architects een aantal strategische keuzes gemaakt die enorm veel waarde creëren voor zowel de bewoners als de buurt, vindt de jury. Het project laat daarmee als geen ander zien wat voor meerwaarde een architect in een project kan inbrengen.

Het voorstel om vanuit de woontoren bruggen te maken over de naastgelegen skatehal en richting gebouw Anton noemt de jury zowel weloverwogen als brutaal. Weloverwogen omdat zo de zeer gewaardeerde skatehal behouden kon blijven en de bewoners van dit woongebouw zo ook gebruik kunnen maken van de daktuin bovenop gebouw Anton. En brutaal, want dergelijke verbindingen tussen gebouwen zijn in Nederland zelden vertoond.

Krachtig in het ontwerp, en ook opdrachtgever Trudo te prijzen, is dat op de plek waar de bruggen ontspringen aan de toren twee gemeenschappelijke ruimtes zijn gecreëerd. Bij de woonbrug over de skatehal gaat het om een gemeenschappelijke werkplaats. Bij de loopbrug richting de daktuin van gebouw Anton is een grote gemeenschappelijke woonkamer gemaakt met een groot dakterras op de loopbrug.

De woningen in het gebouw zijn daarbij nog een verhaal apart. Het gaat voor het hele gebouw om sociale huurwoningen en in de toren is de verdiepingshoogte, geïnspireerd om die in de naastgelegen gebouwen Anton en Gerard, op 3,60 meter gelegd. Het is aan de bewoners om die extra hoogte wel of niet te benutten, maar velen hebben er zelf een houten tussenverdieping gecreëerd. Dit levert niet alleen slimme woningen op, die werkelijk afgestemd zijn op de wensen van de bewoners, maar levert ook een niet onbelangrijk gevoel van eigenaarschap op. Aan de gevel heeft VMX Architects er daarbij voor gekozen om iedere woning te voorzien van een enorm raam, met dus een weids uitzicht over de stad, met daarnaast een luik en hoog raam waardoor geventileerd kan worden.

Een herkenbaar silhouet op afstand, een stoere materialisering als je iets dichterbij komt, een precieze detaillering en rechtdoorzee interieur als je naar binnengaat… Haasje Over is op alle schaalniveaus echt goed ontworpen, vindt de jury.

Meer weten? Lees het artikel hier.