Resultaten
do 23 jun 2022

Eerst iedereen onder dak. Nu iedereen aan de bak.

Op vrijdag 24 juni opende BAKKIE040 haar eerste publiekslocatie in Plug-In-City aan het Ketelhuisplein op Strijp-S. Gewoon goede koffie, maar bepaald geen gewone koffiebar. Achter BAKKIE040 gaat een verhaal schuil over samenwerking en verbinding en over nieuwe kansen en perspectieven.

Thijs Eradus, directeur Springplank: “BAKKIE040 staat voor een nieuwe start voor voormalig daklozen. In de koffiebar worden ze opgeleid tot bijvoorbeeld barista en doen ze waardevolle (horeca)werkervaring en contacten op. Ze krijgen ook een dak boven hun hoofd, vier kandidaten gaan bovenop het Veemgebouw wonen in een prachtig pand dat Trudo beschikbaar stelt. Zodra hun levens weer op de rit staan, is het de beurt aan de volgende kandidaten. We zijn ontzettend trots op dit bijzondere woon- en werkproject dat mogelijk is gemaakt door inwoners en bedrijven van deze stad”.

 

Perspectief. Koffie.

Theo van Kroonenburg, directeur-bestuurder van Trudo, overhandigde vrijdag symbolisch de sleutels van de koffiebar én de woning bovenop het Veemgebouw aan vertegenwoordigers van Springplank.  “Er is door veel mensen, inclusief de kandidaten van Springplank, heel hard gewerkt. Met zichtbaar resultaat. Als Trudo staan wij vierkant achter een inclusieve stad. En aan het bieden van perspectief voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken”. Dat was ook de achterliggende gedachte van de campagne ‘Iedereen onder dak. nu’ waar Trudo samen met Rotary Eeckaerde het initiatief voor nam. Trudo vroeg daarbij aandacht voor het groeiende probleem van dakloosheid in de stad. Rotary Eeckaerde organiseerde de inzamelingsactie.

Marita Cals van Rotary Eeckaerde (voorzitter ten tijde van de campagne): “Meer dan 180 bekende en minder bekende Eindhovenaren gaven de strijd tegen dakloosheid letterlijk een gezicht. Bewoners en bedrijven doneerden in korte tijd maar liefst €179.000. Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan BAKKIE040. Vorig jaar werd een trainingslocatie geopend aan de Boutenslaan, nu opent BAKKIE040 haar deuren voor het publiek. Mogelijk gemaakt dankzij alle partners en bewoners die BAKKIE040 een warm hart toedragen. Zo doen we dat in Eindhoven!”.

 

Open handen. Koffie.

Vrijdagmiddag werd ook het kunstwerk man/us van Tijs Rooijakkers onthuld, naast Plug-in-City. Marita Cals: “Dankzij een aantal sponsoren maken we van deze plek een echte ontmoetingsplaats. De handen staan symbolisch voor gelijkwaardigheid, elkaar de hand reiken en met elkaar in gesprek gaan om zo samen vooruitgang te boeken.” 

De koffiebar van BAKKIE040 is ontworpen door BYGG Architecture & Design en is inclusief interieur en meubels gerealiseerd met herbruikte materialen. Van woensdag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 16.00 uur en op zondag tijdens evenementen kan iedereen voor ‘een bakkie’  met wat lekkers terecht bij misschien wel de meest bijzondere koffiebar van Eindhoven. Er is ook ruimte voor het houden van bijeenkomsten of vergaderingen in de naastgelegen ruimte van Plug in City. Kijk voor meer informatie op www.bakkie040.nl