Resultaten
ma 16 nov 2020

Campagne ‘iedereen onder dak .nu’ gestart

Op maandag 16 november om 17.00 uur gaven initiatiefnemers van ‘Iedereen onder dak .nu’, geheel coronaproof, het startsein voor de gelijknamige campagne. Met een enorme projectie op een gigantisch doek op het Veem (Strijp-S), maken inwoners en bedrijven van Eindhoven samen een vuist tegen dakloosheid. Iedereen die het goede doel een warm hart toedraagt, kan bijdragen.

Het Eindhovens Dagblad schreef er een mooi stuk over. 

Nadere informatie campagne

Dakloosheid in Eindhoven

Marita Cals, voorzitter Rotary Eeckaerde: “Op dit moment zijn er 350 daklozen en zo’n 80 ‘bankslapers’ in Eindhoven. Dit zijn aantallen waar we ons allemaal zorgen om zouden moeten maken. Zeker in zo’n bloeiende, welvarende stad in de slimste regio. De gemeente Eindhoven pakt dakloosheid gelukkig stevig aan, maar er is heel veel werk te verrichten. En omdat er in de Lichtstad ook veel goodwill aanwezig is, bundelen wij, initiatiefnemers Trudo en Rotary Eeckaerde, met betrokken Eindhovenaren de krachten om óók een bijdrage te leveren.”

Campagne voor impact

Directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg (Trudo): “Het doel van deze actie is tweeledig: we vragen aandacht voor dit probleem en zamelen geld in voor de inrichting van een bijzonder nieuw werkervaringsproject. Trudo draagt als woningcorporatie bij aan het leveren van huisvesting tegen dakloosheid en locaties voor het campagnedoel, Rotary Eeckaerde zorgt voor de fondsenwerving. Als het om uitdagingen gaat, heeft deze regio een mooie traditie: wanneer we elkaar nodig hebben, worden verschillen opzijgezet en werkt iedereen samen. Dat is iets waar we samen trots op mogen zijn.”

Vanaf 16 november tot 15 februari hangt het campagnedoek, bedrukt met gezichten van 72 bekende en minder bekende Eindhovenaren, op het Veemgebouw. In de ochtend en avond zet een lichtprojectie van 200m2 het thema letterlijk in de schijnwerper.  Op het doek verschijnen teksten en portretten van inwoners en bedrijven die zich uitspreken tegen dakloosheid.

De campagne kan rekenen op de steun van de gemeente Eindhoven. Wethouder Renate Richters: “Ik ben er trots op dat er in Eindhoven steeds meer partijen zijn die inzetten voor maatschappelijke vraagstukken. Deze campagne, die zich richt op werk voor dak- en thuislozen is daar een mooi voorbeeld van. Het doel - geld ophalen voor Bakkie040 - sluit aan bij de maatschappelijke opvang visie van de gemeente, dat ondersteuning start met huis en werk.”

‘Bakkie040’

Het campagnedoel van iedereen onder dak .nu is baristaproject ‘Bakkie040’. Via ‘Bakkie040’ kunnen voormalig dak- en thuislozen aan de slag en worden ze opgeleid tot barista. Springplank, de organisatie die vanaf 1 januari 2021 alle maatschappelijke opvang in de gemeente Eindhoven uitvoert, opent volgend jaar speciale koffiebars in panden van Trudo. Thijs Eradus, Springplank: “Vanaf 1 januari 2021 hebben we een spannende en mooie uitdaging om daklozen in Eindhoven te begeleiden op een nieuwe manier. Stichting Springplank is hiervoor verantwoordelijk en we zijn trots dit te mogen uitvoeren. Met de campagne Bakkie040 maken we een prachtige start om de hele stad mee krijgen om de groei aan daklozen te stoppen. We verwachten van onze kandidaten dat zij een dag invulling hebben, bijvoorbeeld een betaalde baan of activering. ‘Bakkie040’ is een concept waar we onze kandidaten kunnen laten starten met een vorm van activering. Het concept staat vooral voor het verbinden met de wijk door heerlijke koffie te verkopen en een goed gesprek met elkaar te hebben. We hopen hierdoor iets terug te kunnen geven aan de wijk waar onze kandidaten wonen. Samen bieden we mensen nieuw perspectief en het is fantastisch dat velen het campagnedoel steunen!”

Doe mee! Doneren kan vanaf € 1,-

Via de campagnesite www.iedereenonderdak.nu zijn donaties vanaf 1 euro mogelijk. Supporters en sponsors die een groot bedrag, € 200,- doneren, kunnen de campagne een gezicht geven. Zij krijgen een professionele fotoshoot en draaien een week lang mee in de enorme projectie. Er is ook een uitgebreider bedrijfsarrangement.

Marita Cals: “We zijn enorm blij met de support van verschillende organisaties en bedrijven. En zeker ook met de steun van bekende én minder bekende Eindhovenaren. Het zou fantastisch zijn als veel mensen zich aansluiten bij dit hartverwarmende initiatief.”