Resultaten
di 24 mrt 2020

Bouwmijlpaal Haasje Over

Het zijn hele bijzondere tijden, waarin uiteraard alle aandacht moet uitgaan naar wat nu speelt en het meest belangrijk is: de gezondheid van eenieder. We hopen net als iedereen dat we deze maatschappelijke crisis samen doorstaan en vooral gezond blijven.

Met het oog op onze bedrijfsvoering en onze kerntaak, het huisvesten van mensen, doen wij onze uiterste best om dit zo goed mogelijk te blijven doen. Ook om daarin mogelijk een stabiliserende factor te kunnen zijn. Dit is soms ook een kwestie van de juiste balans zoeken. Ondertussen gaan bouwwerkzaamheden vooralsnog zo goed mogelijk door, zo lang dit verantwoord is en veilig kan (volgens RIVM-richtlijnen). Onze dank gaat daarbij uit naar de bouwers, die nu ook in moeilijke omstandigheden hun werk zo goed mogelijk uitvoeren.

We vinden het nu niet gepast om ‘sier’ te maken met werkzaamheden, maar willen een bouwmijlpaal toch kort toelichten. Dit omdat de werkzaamheden vanwege de constructie en de inzet van twee mammoetkranen in het oog springen en bijzonder zijn. 

Bijzonder bouwmoment Haasje Over

Op 24 maart plaatsten twee mammoetkranen zorgvuldig twee bruggen op de huidige onderbouw van Haasje Over. Met deze kenmerkende constructie over Area 51 kreeg de woontoren van woningcorporatie Trudo op Strijp-S meer gestalte. De werkzaamheden hier worden uitgevoerd door Stam + de Koning. Het ontwerp van Haasje Over is van architectenbureau VMX.

De twee bruggen vormen samen het brugdeel over Area 51 waar 44 tweelaagse brugwoningen, 4 ‘friendswoningen’ en twee gemeenschappelijke ruimtes komen. In totaal wordt Haasje Over 70 meter hoog, met 137 één-persoonslofts van 50m² verdeeld over 19 verdiepingen.

Volgens de huidige planning, wordt het hoogste punt bereikt in het najaar van 2020 wanneer een energieopwekkende windturbine wordt geplaatst. Begin 2021 wordt de woontoren opgeleverd, toewijzing van de sociale huurwoningen gebeurt eind dit jaar.

Bijzondere cijfers:

  • De twee stalen constructies zijn ca 50 meter lang, 10 meter breed en 9 meter hoog. Zij wegen elk 165 ton (165.000 kilo).
  • Naast de twee grote brugdelen, wordt nog een derde constructie gemonteerd aan de kopzijde, wat het totaal brengt op in totaal 500 ton.
  • Er worden drie kranen ingezet met elk een capaciteit van 700 ton.
  • Nadat de montage is afgerond en de vloeren zijn gestort, krijgt de buitenzijde van ‘het haasje’ een complete glazen gevel.
  • De binnenzijde van ‘het haasje’ wordt vormgegeven met houtskelet constructies, voorzien van aluminium afwerking.

Meer achtergrondinformatie? Lees dan onze Supporting People story van Haasje Over

Foto's en een mooie aftermovie van de werkzaamheden staan op deze pagina.

Het Eindhovens Dagblad maakte een mooi verslag van de werkzaamheden.