Resultaten
Tijdelijke woonunits voor Oekraïense vluchtelingen

Sinds december 2023 is ‘Mriya’ volledig bezet. Voor 102 Oekraïense vluchtelingen vormt onze tijdelijke opvang op het terrein van Máxima MC Eindhoven de komende tijd een warm onderkomen. In deze moeilijke tijd bieden we de gezinnen een plek waar ze een beetje tot rust kunnen komen. En hoe nijpend de situatie van onze bewoners ook is; Mriya is een klein succesverhaal en er ontstaat al een hechte gemeenschap. 

Van Boxmeer naar Eindhoven, van verpleeghuis naar opvang

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en de eerste vluchtelingen in Nederland aankwamen, zette Trudo direct het Gezellenhuis in Woensel-West in als eerste opvanglocatie. Daarnaast zijn we gaan kijken naar andere manieren om snel extra vluchtelingen op te vangen. In onze zoektocht stuitten we op een tijdelijk verpleeghuis in Boxmeer, bestaand uit 139 verplaatsbare units. Binnen een maand is de fundering gerealiseerd en in de zomervakantie zijn de units verplaatst, zodat de afbouw direct na de bouwvak kon starten. En dat heeft resultaat opgeleverd:

Snelheid en samenwerking troef

Tussen het eerste contact met de verkoper van de units en de oplevering van het gebouw in Eindhoven zitten slechts vijf maanden. Die snelheid konden we alleen bereiken met hulp van onze partners; bij deze spoedoperatie waren ca. dertig partijen betrokken. Het tempo en de besluitvaardigheid van Máxima MC was cruciaal voor het slagen van dit plan. Niet alleen stelde MMC een prachtige plek op haar terrein beschikbaar, ook was ze bereid om te helpen met de nutsvoorzieningen, die anders niet op tijd aangelegd hadden kunnen worden. Er stond binnen no-time een complex van 33 woningen met een eigen badkamer, keuken en terras. Het gebouw heeft drie gezamenlijke woonruimtes en is er een ruim leefgedeelte op de begane grond.

Gezinnen

De opvang op het MMC-terrein is gericht op gezinnen. Zo lopen er maar liefst 48 kinderen en enkele huisdieren rond. De kinderen gaan naar school, sommige ouders zijn aan het werk of proberen werk te krijgen. De bewoners worden ondersteund door vier mentoren: huurders die ook in het complex wonen en de bewoners helpen als ze vragen hebben. Daarnaast organiseren ze activiteiten voor en met de bewoners. Ook zitten er twee bewonersbegeleiders van Trudo en Springplank 040 in Mriya.

Mriya

Voor de naam van de opvang gingen we te rade bij onze Oekraïense bewoners van het Gezellenhuis. Zij hoefden niet lang na te denken en kwamen met Mriya, hun woord voor ‘droom’. En ook de naam van het grootste vliegtuig van Oekraïne, dat verwoest werd bij de Russische aanval op het Antonov vliegveld. Zoals een van de bewoonsters het mooi verwoordde: “Ze kunnen onze grootste vliegtuigen afpakken, maar ze kunnen niet aan onze dromen komen.”