Resultaten
do 01 sep 2022

Nominatie Trudo Toren: ‘Woongebouw van het Jaar’

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Woongebouw van het Jaar 2022 uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd, waaronder onze Trudo Toren.

De jury heeft dit jaar een aantal punten als belangrijke leidraad genomen voor de prijs Woongebouw van het jaar. Er is gekeken naar de maatschappelijke relevantie. In hoeverre biedt het gebouw een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe zie je dat in het concept van het gebouw terug? Ook heeft de jury gelet op het vakmanschap. In hoeverre is het concept consequent uitgewerkt en gematerialiseerd? En niet geheel onbelangrijk, is er gekeken naar de innovatie. Hoe levert het gebouw een bijdrage aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe bouwtypes, duurzame oplossingen en wat is de rol van de architect hierbij?

 

De Trudo Toren hoogwaardige woonbeleving

De jury ziet in de Trudo Toren sociale woningbouw met een hoogwaardige woonbeleving. De appartementen hebben een grote verdiepingshoogte en hebben alle een balkon. Het groen is niet alleen een aangenaam gezicht vanuit de omgeving, maar ook voor de bewoners zelf, terwijl de bomen en planten ook nog bijdragen aan verkoeling, biodiversiteit en een schonere lucht. De jury vindt het verder mooi dat dit groene concept is gerealiseerd in een stenen, oud-industriële context. De witte verspringende vlakken van balkons en plantenbakken bieden een speelse aanblik en de uitkragende, gesloten verdieping, sluit aan op de context. De jury waardeert ook het lef van de opdrachtgever om sociale woningbouw op deze manier te willen realiseren.  

Lees hier welke gebouwen nog meer genomineerd zijn en de volledige jurymotivatie  ➡️ Architectenweb Awards 2022

 

Uitreiking
De prijs voor het Woongebouw van het jaar wordt in oktober van dit jaar uitgereikt. Over de precieze datum en vorm van de feestelijke uitreikingen volgt later meer informatie.