HOME > Actueel > Woensel-West genomineerd voor Appeltje van Oranje 2017
20 januari 2017

Woensel–West genomineerd voor Appeltje van Oranje 2017

De buurtonderneming Woensel-West is met het ‘kansen van kinderen’ project genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Het Oranje Fonds heeft tijdens een spannende selectiedag bekendgemaakt welke twaalf initiatieven dit jaar tot de genomineerden behoren. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds. Uit de genomineerden worden drie winnaars gekozen. Zij ontvangen op 18 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst op Paleis Noordeinde de prijzen uit handen van Koning Willem-Alexander.

De buurtonderneming Woensel-West is in 2009 opgericht om vorm te geven aan de wijkvernieuwing in deze Eindhovense buurt. Een aanpak primair gericht op de sociale aspecten binnen de buurt met speciale aandacht voor de kinderen. De buurt stond landelijk bekend om de prostitutie, drugsoverlast en geweld. Dit was het perspectief waarin kinderen destijds opgroeiden.  

In het eerste decennium van deze eeuw is, met behulp van buurtbewoners, de veiligheid terug op orde gebracht. Vanuit deze nieuwe situatie is gewerkt aan het bieden van andere perspectieven voor de kinderen uit de buurt. Inmiddels zijn er circa 250 vrijwilligers die de kinderen helpen door middel van het organiseren van activiteiten. Deze vrijwilligers ondersteunen vooral bij schoolverwante activiteiten. Een aantal voorbeelden. Ondersteuning van 83 kinderen (4-8 jaar) bij het verrijken van de Nederlandse taal, 43 kinderen (8-12 jaar) bij het huiswerk, 20 kinderen bij de overgang van het basisonderwijs naar de middelbare school en 30 middelbare scholieren bij hun huiswerk. Maar bewoners en vrijwilligers organiseren ook een keur aan sportieve- en culturele activiteiten. Elke week zijn er 30 tot 40 verschillende activiteiten. De situatie in de buurt is hierdoor wezenlijk veranderd. Het belangrijkste resultaat is dat de kinderen daadwerkelijk betere vooruitzichten hebben. De prestaties op school bewijzen dit. De lokale basisschool veranderde hiernaast ook positief op gebied van samenstelling en de leerlingenaantallen doordat de ‘witte vlucht’ werd gekenterd. Daarnaast verandert het project ook de sfeer in de buurt. Dit is het resultaat van het koppelen van de vrijwilligers aan de 350 kinderen.

De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven die verschillende groepen mensen samen brengen. Dit jaar draait de zoektocht voor de prijs om initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare kinderen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het steunt jaarlijks met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. 

LEES OOK