HOME > Actueel > Winnend ontwerp is ode aan Woensel-West
18 februari 2017

Winnend ontwerp is ode aan Woensel–West

Een ode aan Woensel-West. Zo luidt de ondertitel van het ontwerp waarmee Piotr Szczesniak en Tim Kouthoofd van Bygg Architecture de ontwerpcompetitie Woensel West Wedstrijd wonnen.

Volgens de jury “spelen de ontwerpers met wat de essentie is van huizen bouwen voor mensen met een klein kapitaal.” De Verheven Huisjes is een terechte winnaar. Wacht maar eens tot ze straks in het echt zijn te zien!

Woensel-West Wedstrijd
Het is de tweede keer dat Sint Trudo architecten, ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven uitdaagt om een ontwerp aan te dragen voor een opvallend hoekpand in de Edisonstraat. De eerste editie leverde het fraaie Baeken op. Een spraakmakend rood bouwwerk op de hoek Edisonstraat-Baekelandplein waar niemand omheen kan. En dat is precies de bedoeling van deze ontwerpcompetitie. Ervoor zorgen dat Woensel-West op een positieve manier de aandacht trekt.

Verheven Huisjes
Het ontwerp van Piotr en Tim kan inderdaad niet anders worden gezien als een ode aan Woensel-West. Hun Verheven Huisjes is in feite een uitvergroting van de typische arbeiderswoning, zoals de wijk die van oorsprong kent. Het tweetal plaatst twee zeer smalle woningen, die door hun dakvorm het uiterlijk van wel zes huisjes hebben, op een plint. De ingang zit aan de achterkant, waar allebei de woningen een ‘voortuintje’ hebben. En ook dat is kenmerkend voor de gezellige volkswijk Woensel-West.    

Net als het Baeken wordt ook dit prijswinnende ontwerp daadwerkelijk gebouwd. Voor het zover is moet er nog heel wat werk worden verzet, maar het is de bedoeling dat de Verheven Huisjes er volgend jaar staan. Mooi!    

Meer Woensel West Wedstrijd
Bekijk hier het volledige juryrapport. Benieuwd naar de andere inzendingen? Kijk dan op onze woenslel-west website!

LEES OOK