HOME > Actueel > Verdere samenwerking met Springplank040
22 maart 2017

Verdere samenwerking met Springplank040

In Eindhoven komen er jaarlijks zo’n 300 tot 400 nieuwe mensen zonder woning bij. Mensen die naar alle waarschijnlijkheid ook geen werk hebben. Hun aantal beloopt zo langzamerhand in de duizenden. Gelukkig is er voor de meesten van hen wel een maatschappelijk vangnet. Maar via een traditioneel zorgtraject duurt het toch al gauw twee tot drie jaar voordat ze hun leven weer enigszins op orde hebben. Dat kost de gemeente enorm veel geld. Thijs Eradus, directeur van Springplank040: “Met partners als Sint Trudo zorgen wij ervoor dat een kandidaat binnen negen tot twaalf maanden de boel weer op de rit heeft. Met werk en een woning. Dat betekent een enorme besparing!”

Springplank040 zet zich – samen met partners als Gemeente Eindhoven en PSV Foundation – in voor mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat ze meedoen aan de maatschappij. Mensen met een psychiatrisch verleden, een verslavingsachtergrond, licht verstandelijk beperkten, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met schulden … Of mensen die gewoon domme pech hebben gehad. Ze hebben geen werk en geen vast woon- of verblijfadres. Teveel problemen om via reguliere re-integratie weer aan de slag te gaan. Maar te weinig voor maatschappelijke opvang. Eradus: “Deze mensen zonder werk en woning mogen we niet aan hun lot overlaten. Maar we willen ze ook niet betuttelen en hospitaliseren. Springplank040 staat daar heel zakelijk en nuchter in. Geef mensen vast werk en een dak boven hun hoofd, dan komt er vanzelf weer stabiliteit in hun leven en kunnen de meesten op eigen kracht verder.”

Binnen een jaar weer op de rit
Begin vorig jaar startte Springplank040 samen met Sint Trudo een pilot. Wij als corporatie bieden een sociale huurwoning aan, Springplank040 begeleidt de kandidaat naar werk. Daarvoor werken zo’n 90 regionale bedrijven mee, die duurzame banen aanbieden in de horeca, administratie, bouw, logistiek en industrie. Grote en kleinere ondernemingen als VDL, Knaapen Groep, Stam + De Koning, Caspar de Haan, CSU, Mood, Heezen, Elektronisch bureau Kwanten, Van der Valk, Philips Nederland, Van den Hoff en Rhenus Logistics. “Vorig jaar hebben we pakweg 55 kandidaten aan werk en een woning geholpen,” vervolgt Eradus. “De behoefte is zo groot dat we dat aantal makkelijk zouden kunnen verdubbelen of verdrievoudigen. In de pilot hebben we onderzocht of en hoe het werkt en waar je zoal tegenaan loopt. Nu willen we echt doorpakken. Door een kandidaat heel snel en efficiënt, via één loket, te koppelen aan werk en woning – en zo nodig wat begeleiding te organiseren – helpen we hem binnen 9 tot 12 maanden weer grip op zijn leven te krijgen. De pilot heeft laten zien dat dat kan!”

Winst voor iedereen
Driekwart jaar tot een jaar. Dat is inderdaad heel snel. Mensen krijgen een eerlijke kans de draad weer op te pakken en de regie over hun leven in eigen handen te nemen. En de gemeente bespaart een heleboel geld. “Geld dat je verdient door niet zozeer te zorgen voor, maar te investeren in mensen,” besluit Eradus. “Dat rendeert, voor alle partijen. Via de besparing op zorgkosten willen we een investeringsfonds voor ondernemers creëren. Zodat ze kunnen investeren in hun nieuwe medewerkers. Bijvoorbeeld door middel van opleiding en coaching. Jazeker, daarvoor moet het hele zorg- en opvangsysteem anders worden ingericht. Samen met Sint Trudo en alle andere partners tonen we aan dat dat werkt!”

LEES OOK