HOME > Actueel > Taalles voor ouders in de Bennekel
21 april 2017

Taalles voor ouders in de Bennekel

Elke week verzamelt zich een bont gezelschap bewoners in de buurtinfowinkel in De Bennekel. Mensen met Turkse en Marokkaanse achtergrond, Syrische, Iranese, Chinese … Wat ze gemeen hebben? Ze wonen allemaal in De Bennekel. En ze willen allemaal het beste voor hun kind. Daarom werken ze hier keihard om de Nederlandse taal (beter) onder de knie te krijgen. 

De Nederlandse les voor volwassenen is een onderdeel van het programma Kansen voor Kinderen, dat vorig jaar mei in de Bennekel van start ging. Allereerst met naschoolse taalles voor kinderen. Aan deze Woordenschat-activiteit doen 20 kinderen mee; peuters vanaf 3 jaar bij Korein en kinderen tot en met groep 3 van basisschool De Kameleon. De belangstelling is groot; op de wachtlijst staan nog eens zo’n 15 kleintjes te popelen om mee te doen. Voor de iets oudere kinderen, uit groep 7 en 8, is er inmiddels ook huiswerkbegeleiding, verzorgd door Dynamo Jeugdwerk. En er komen beslist meer activiteiten, want de reacties zijn alleen maar positief. Van de kinderen en hun ouders, vrijwilligers en de partijen die in Kansen voor Kinderen samenwerken. Dat zijn ZuidZorg, Korein en basisschool De Kameleon, die kinderen en ouders aandragen. Sint Trudo die ervoor zorgt dat professionele begeleiding kan worden ingeschakeld. En bewonersorganisatie Buurtplatform Bennekel Belang (BBB), die onder meer de buurtinfowinkel als les- en activiteitenruimte beschikbaar stelt. 

Ieder op zijn of haar niveau 
BBB vroeg ook de ‘waardebonnen’ aan bij de gemeente, waarmee computers voor de taalles voor ouders zijn aangeschaft. De gedachte achter deze taalles ligt voor de hand. Kinderen kunnen hun talenten pas echt ontwikkelen, als ze de taal beheersen. En die leren ze pas goed beheersen, als ook hun ouders Nederlands spreken. En dus gaan die ouders elke week fanatiek aan de slag. Achter de computer, een op een begeleid door vrijwilligers. Het maakt niet uit op welk niveau ze instappen, want iedereen werkt op zijn of haar eigen niveau. Individueel dus. Neemt niet weg dat er in de koffiepauze alle tijd is om met elkaar te kletsen. Gezellig, men leert elkaar kennen én het stimuleert om door te gaan. Sommige ouders hebben zelfs al afgesproken om wekelijks op eigen houtje een keer extra in de buurtinfowinkel aan de slag te gaan.

Petje af voor vrijwilligers!
Net als de andere activiteiten worden ook de taallessen voor ouders verzorgd door vrijwilligers. Die zijn voor een deel gevonden via Eindhoven Doet, het vroegere Vrijwilligerspunt. Uit heel Eindhoven komen ze naar de Bennekel om kinderen en hun ouders te helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De oudste van hen is 76 jaar. Fietst elke week vanaf de andere kant van de stad naar het Spilcentrum en heeft inmiddels de helft van zijn bridgeclub overgehaald om ook mee te doen. Petje af! 

LEES OOK