HOME > Actueel > Skaeve Huse klaar voor eerste bewoners
15 januari 2017

Skaeve Huse klaar voor eerste bewoners

In de laatste dagen van 2016 hebben we de ‘Skaeve Huse’ bij bedrijventerrein Croy op mogen leveren. “Twaalf robuuste wooneenheden. Sober, maar met een wat speelse vormgeving,” licht Jack Hock toe. “Daardoor zien ze er heel vriendelijk uit. Bijna als vakantiehuisjes.” Maar dat zijn de Skaeve Huse natuurlijk niet. Hier vinden mensen die in een ‘gewone’ woonwijk niet te handhaven zijn, een plek om te wonen en tot rust te komen.

Skaeve Huse (een begrip uit Denemarken, dat je uitspreekt als ‘skeeve hoese’) zijn eenvoudig ingerichte woningen die op enige afstand van andere huizen staan. Hier kunnen mensen wonen die niet in staat zijn zich te houden aan de gedragsregels van een gewone wijk. Meestal gaat het om alleenstaande mannen met onvoldoende sociale vaardigheden, die elders steeds moeten vertrekken, omdat ze almaar overlast of burenruzies veroorzaken. Als ze ergens onder begeleiding kunnen wonen, verdwijnt niet alleen de overlast uit de wijk, maar komen ze ook tot zichzelf. Want de meesten willen gewoon een plek waar ze met rust gelaten worden.

Prima locatie
Jack Hock: “Na lange en zorgvuldige afweging is in Eindhoven een perfecte locatie gevonden voor de Skaeve Huse. Ingeklemd tussen bedrijventerrein Croy en de N2, op redelijke afstand van een woonwijk. Bewoners en bedrijven uit de omgeving maken van meet af aan deel uit van de beheergroep en het hele plan is in nauw overleg met hen tot stand gekomen.”

Toewijzingsprocedure
Het Skaeve Huse wijkje bestaat uit 11 eenvoudige eenpersoonshuisjes met een woonkamer, open keuken en slaapgedeelte, toilet/badkamer en berging. Het terrein wordt royaal aangeplant en elk huisje heeft zijn eigen buitenplaats. Jack Hock: “Verder is er een aparte woning voor een beheerder, die de boel in de gaten houdt, mensen zo nodig aanspreekt op hun gedrag en waar bewoners terecht kunnen met hun vragen. Sint-Trudo is eigenaar van de Skaeve Huse. Wij beheren ze ook, maar we bepalen niet wie erin komt. Alle woningbouwverenigingen en welzijnsorganisaties kunnen kandidaten voordragen. Een commissie met vertegenwoordigers van de politie, WIJeindhoven en Sint-Trudo maakt een selectie en wijst de woningen toe.”  Die toewijzing vindt plaats in januari. Gauw daarna kunnen de eerste Skaeve Huse bewoners naar hun nieuwe thuis verhuizen.” We gaan er vanuit dat de eerste bewoner omstreeks 1 februari 2017 zijn woning mag betrekken.

 

 

 

LEES OOK