HOME > Actueel > Sint Trudo verkoopt commerciële ruimten Lichttoren
19 december 2017

Sint Trudo verkoopt commerciële ruimten Lichttoren

Woningcorporatie Sint Trudo heeft de commerciële ruimten van de Lichttoren verkocht. Jones Lang LaSalle organiseerde in opdracht van Sint Trudo een gecontroleerde tender. Trudo-directeur Jack Hock: “Zes partijen, hebben een bieding gedaan. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de heren Foolen & Reijs. Op basis van prijs, maar vooral ook kwaliteit.” 

Trudo kocht de Lichttoren in 2003 van projectontwikkelaars Heijmans IBC Vastgoed en Stam + De Koning Vastgoed. In 2007-2008 transformeerde de corporatie de voormalige Philips-fabriek in het hartje van Eindhoven tot een unieke woon-, werk- en leefomgeving. Jack Hock: “We gingen die uitdaging toen om twee redenen aan. Met de Lichttoren kregen we de kans om een volstrekt nieuwe woningtype in het Eindhovense te introduceren: de loft. En vooral wilden we het prachtige, stoere gebouw zodanig nieuw leven inblazen dat Eindhoven het zou omarmen. Als trots icoon van de stad.” Mede op verzoek van toenmalige gemeentebestuur.  

Publieksfuncties onmisbaar
Begane grond en eerste verdieping van de Lichttoren kregen commerciële, publiektrekkende functies, op de etages daarboven kwamen ruimtelijke lofts met een industrieel karakter. “Wij nemen als corporatie nooit commerciële ontwikkelingen op ons, tenzij die voor onze ambities met betrekking tot wonen en leefbaarheid nodig zijn. Zonder een commerciële plint zouden mensen de Lichttoren lang niet zo makkelijk hebben ontdekt en omarmd. Het is altijd onze bedoeling geweest om de commerciële ruimten in de Lichttoren uiteindelijk weer te verkopen. Door de financiële en economische crisis heeft dat wat langer geduurd dan verwacht.” 

Twee kopers
Eerder al, in 2013, werd het Art Hotel verkocht. Op maandag 18 december zijn de winkels van HS Fashion en Rob Peetoom en de ‘work space’ van Igluu aan de portefeuille van Foolen en Reijs toegevoegd. Zo ook de kantoorruimte van Springplank 040 en Sint Trudo Bijzondere Klanten, voor wie de huurovereenkomst minimaal 5 jaar doorloopt. Usine werd verkocht aan, de huidige exploitant van het grand café. In totaal behelsde de gehele transactie ruim 14 miljoen euro.  

“Prima deal voor iedereen”
“Wij zijn erg tevreden met deze deal,” besluit Jack Hock. “In de plannen van Foolen en Reijs kopen het aan als belegging waardoor de levendigheid onder in de Lichttoren wordt gewaarborgd inclusief ‘het torentje’, dat eveneens is verkocht. De koper heeft net als ons de wens het torentje ooit openbaar te maken met bijvoorbeeld horeca. Op korte termijn is niet helaas niet mogelijk aangezien de ruimtes verhuurd zijn. We hebben er alle vertrouwen dat de iconische betekenis van de oude gloeilampenfabriek voor Eindhoven behouden blijft. Ook financieel is het voor ons een prima deal. Zonder dat het ons uiteindelijk geld heeft gekost, zijn we erin geslaagd een uniek stuk industrieel erfgoed nieuw leven in te blazen en terug te geven aan de stad. Een win-win situatie dus.” Marc Reijs “ We zijn blij met de kans die we hebben gekregen van Trudo om dit bijzondere gebouw onder onze hoede te mogen nemen. Industrieel erfgoed heeft voor ons als Eindhovenaren een bijzondere betekenis zoals de eerdere transformatie van Philips Lighting en de aanstaande transformatie van de Philips Bedrijfsschool.” 

 

LEES OOK