HOME > Actueel > Reportage Studio040: samenwerking Sint Trudo & Springplank040
22 maart 2017

Reportage Studio040: samenwerking Sint Trudo & Springplank040

Daklozen nog sneller aan een huis en werk helpen. Met die ambitie breiden woningcorporatie Sint Trudo en Springplank040 hun samenwerking uit.

De proef van vorig jaar is zo goed bevallen dat de twee partijen het tijd vinden om de hulp en begeleiding nog sneller van de grond te krijgen. Voortaan is er één loket van waaruit alles wordt geregeld. 

Dat is goedkoper en sneller, zegt Thijs Eradus van Springplank040. Het afgelopen jaar werden 80 daklozen aan werk geholpen. Dat aantal zou de komende tijd verdubbeld moeten worden. 

Samen met partners als de gemeente Eindhoven, Sint Trudo, verschillende ondernemers en PSV Foundation proberen ze daklozen in ongeveer negen maanden weer en volwaardig bestaan te bieden. Sint Trudo is een belangrijke schakel, omdat die de daklozen weer een dak boven het hoofd biedt. Tegelijkertijd begeleidt Springplank040 ze dus naar werk.

De samenwerking is volgens de twee organisaties uniek in Nederland. Nu krijgen daklozen vooral zorg, van verschillende instellingen. Dat kost de overheid op jaarbasis 60.000 tot 80.000 euro per dakloze. Met het initiatief van Springplank040 en Sint Trudo worden de daklozen als mensen gezien die weer hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Beter voor de daklozen zelf, en het scheelt de overheidskas veel geld, is het idee. Omdat te voorkomen dat de daklozen weer op straat belanden, kunnen ze dus ook instromen voor een sociale huurwoning van Sint Trudo.

Zo'n 80 tot 90 bedrijven in de regio werken nu mee aan het initiatief. Zij bieden banen aan in de horeca, administratie, bouw, fabriek, bij een schildersbedrijf of glazenzettersbedrijf. Deelnemende bedrijven zijn onder meer Stam en de Koning, Casper de Haan en Swinkels. 

Bron: studio040.nl

LEES OOK