HOME > Actueel > Persbericht Eikenburg: eerste opleveringen van kloosterlofts Landgoed Eikenburg
11 december 2017

Persbericht Eikenburg: eerste opleveringen van kloosterlofts Landgoed Eikenburg

Dinsdag 5 december begon Sint Trudo met het opleveren van de kloosterlofts op Landgoed Eikenburg. Het komt zelden voor dat een woningcorporatie een Rijksmonument uitkiest om in te zetten voor sociale huur. Sint Trudo wel; hier doen we het altijd net even iets anders. 

Afgelopen tijd realiseerden we in het prachtige authentieke klooster maar liefst 70 nieuwe woningen op Landgoed Eikenburg. Bijzondere woningen in een statig monument in een prachtige bosrijke omgeving. Een ambitieus en bijzonder plan. Omdat het gebouw een Rijksmonument is, werd er aan de buitenkant zo veel mogelijk in stand gelaten. De binnenkant van het gebouw werd grondig aangepakt en aanpassingen werden gedaan om er 70 lofts van te kunnen maken. Wel werd er met grote zorg gekeken naar de karakteristieke kenmerken van het pand en hoe deze het beste behouden konden worden. 

Het was een lastige opgave om de plannen voor de verbouwing rond te krijgen. Uiteindelijk werden er 70 lofts gerealiseerd die variëren in grootte tussen 34 m2 en 79 m2. Door het inpassen van woningen in een bestaand gebouw zijn er veel verschillende type woningen ontstaan. De ene loft heeft een uithangend balkon, de ander ramen tot de grond, split level of zelfs twee verdiepingen. De een slaapt in de nok van het pand, de ander woont er met grote dakramen. Ook het uitzicht varieert van een prachtige hertenweide tot een flinke krans van bomen. Elke woning is dus uniek en heeft een uniek karakter. 

Met de nieuwe bewoners is een uitgebreid traject doorlopen met een social designer om ze een sterke gemeenschap te laten vormen samen met de andere gebruikers van het landgoed. Het is immers een voorrecht om op zo’n bijzondere locatie te mogen wonen. De bewoners dragen samen bij aan het landgoed en de omgeving, door zich bijvoorbeeld in te zetten als  vrijwilliger in het bos of de moestuin van stadsakkers waar groenten voor de voedselbank gekweekt worden. Ook kunnen ze hiervoor aansluiten bij een van de andere gebruikers van het landgoed, bijvoorbeeld de zorginstelling  Sint Annaklooster. 

Hoewel de woningen in de komende weken zullen worden opgeleverd en de bewoners hun sleutels zullen ontvangen, zal het feestje betreffende de opening in januari 2018 plaatsvinden.

Artikel Eindhovens dagblad
Lees hier 'Oude school en internaat op Eikenburg Eindhoven weer bewoond

LEES OOK