HOME > Actueel > In de media: Skaeve Huse bijna klaar!
10 januari 2017

In de media: Skaeve Huse bijna klaar!

De twaalf Skaeve Huse op Croy in Eindhoven, eenpersoonshuisjes voor mensen die voor structurele overlast zorgen in hun woonomgeving, zijn nagenoeg klaar voor bewoning.

Volgens woordvoerster Sietske Aussems van woningcorporatie Sint Trudo worden de speciale woningen en het terrein eromheen volgende week opgeleverd. De eerste bewoner neemt voor het eind van deze maand zijn intrek in één van de pandjes. Deze man, 'Eddy' uit Eindhoven, woonde de afgelopen tijd in een leegstaande garage achter een voormalig politiebureau in Woensel. Ook bivakkeerde hij enige tijd op diverse plekken in een tourcaravannetje.

Een selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, Trudo en de politie, buigt zich over de vraag wie de volgende bewoners worden. Het is de bedoeling dat het parkje met Skaeve Huse, pal langs de randweg, geleidelijk aan bewoond wordt, met om de paar weken een nieuwkomer.

De huur van de huisjes gaat zo'n 350 euro bedragen. Daarvoor krijgt de bewoner een huiskamer met keukenblok en ruimte voor een bed, een badkamer met douche en wastafel en een bergruimte. De totale oppervlakte van de woning met puntdak (met zonnepanelen) bedraagt 33 vierkante meter. De huisjes zijn goed geïsoleerd, hebben vloerverwarming en een linoleum vloerbedekking.

De Skaeve Huse, elk in een eigen kleur, staan in een groene omgeving, met speelse paadjes en flink wat bomen. Met enige fantasie zou de bezoeker kunnen denken dat hij op een vakantiepark rondloopt. Rondom het terrein ligt een sloot; er is slechts één toegangsweg. Een beheerder houdt vanuit zijn eigen ruimte op het terrein, pal achter de slagboom, een oogje in het zeil.

De komst van de Skaeve Huse heeft de afgelopen jaren heel wat voeten in de aarde gehad. Ondernemers op het bedrijventerrein De Hurk verzetten zich tegen de komst van deze speciale groep bewoners: het terrein zou niet geschikt zijn voor bewoning. Aussems: ,,Je ziet vaker bij dergelijke projecten dat mensen er aanvankelijk tegen zijn. Als dan blijkt dat er geen overlast is, hoor je er niemand meer over." 

LEES OOK