HOME > Actueel > Buurtgenoot als mentor
21 april 2017

Buurtgenoot als mentor

Wij vinden het vanzelfsprekend dat we vluchtelingen een dak boven het hoofd bieden. Maar we vinden het óók vanzelfsprekend dat we hen een handje helpen als ze het in hun eentje moeilijk redden. Dat doen we bij andere ‘bijzondere’ klanten immers ook. Daarom zijn we speciaal voor deze groep een ‘mentorproject’ gestart. Daarbij koppelen we een huurder of koper van Sint Trudo als mentor aan een vluchteling. Iemand uit dezelfde straat of buurt of misschien wel hetzelfde complex, zodat je elkaar makkelijk even opzoekt.  

Praktische hulp 
De mentor helpt zijn of haar ‘pupil’ met allerlei praktische zaken. Hulp bij bankzaken bijvoorbeeld. Het maken van een afspraak bij de dokter of tandarts. Of samen even naar de kringloopwinkel om spulletjes voor de woning te zoeken. Daarnaast wijst de mentor de weg in de directe leefomgeving. Even kennismaken met de buren. Uitzoeken waar en wanneer je je vuilniszakken kwijt kunt. Waar je het beste boodschappen kunt doen, waar de pinautomaat is. Samen op pad dus. Leer je meteen ook ‘al doende’ wat Nederlands. Naast de officiële taallessen waarbij de mentor uiteraard ook graag helpt. 

Verbindingsofficier
Natuurlijk zijn er ook professionele instanties die vluchtelingen ondersteunen. Vluchtelingenwerk bijvoorbeeld en WIJeindhoven. De werkzaamheden van de mentor worden zorgvuldig met die van deze instanties afgestemd. Daarnaast zijn er allerlei andere initiatieven voor vluchtelingen in de stad. Fijn, maar die moet je wel zien te vinden en te begrijpen. Op zo’n moment is de mentor een onmisbare ‘verbindingsofficier’.  

Een goede buur
Stel je voor dat je op de vlucht moet voor het oorlogsgeweld. Je laat huis en haard achter en belandt op een plek waar je niemand kent en waar niemand jou kent. Dan is het inderdaad fijn dat iemand je helpt en de weg wijst. Maar nog fijner als die iemand ook een ‘maatje’ is. Iemand met wie je op de bank naar een voetbalwedstrijd kijkt. Die jou misschien een keer meeneemt naar de bioscoop of het museum. Met wie je een stuk gaat fietsen. Niks speciaals, niks moeilijks. Gewoon een goede buur. 

MENTOR WORDEN?

Iets voor jou?
“Het kost mij nauwelijks moeite, maar voor Tammam betekent dit enorm veel.” Wil jij net als Joeri iets doen voor een vluchteling bij jou in de buurt? Meld je dan nu aan als mentor! 

10 uur per maand
We zoeken klanten van Sint Trudo (huurders of kopers) die hun buurt goed kennen en makkelijk contacten leggen. Die open staan voor andere culturen. Die Nederlands spreken, maar ook (redelijk) Engels. Arabisch? Dat zou helemaal geweldig zijn! Mensen met het hart op de juiste plaats die bereid zijn om 10 uur per maand met een vluchteling op te trekken. Wat daar tegenover staat? Een serieuze huurkorting of vrijwilligersvergoeding. Maar vooral een ontzettend dankbare buurtgenoot!

Mail ons je motivatie
Iets voor jou? Stuur een mailtje naar bijzondereklanten@trudo.nl (onderwerp: mentorproject vluchtelingen). Leg uit waarom je mentor zou willen zijn. Heb je al eens eerder met vluchtelingen gewerkt, dan lezen we dat graag. (Niet per se noodzakelijk, want wij zorgen voor een programma en tips.)    

 

LEES OOK