HOME > Actueel > Leespanel voor de gemeente Eindhoven
21 maart 2014

Leespanel voor de gemeente Eindhoven

In Nederland hebben honderdduizenden volwassenen grote moeite met lezen, schrijven of rekenen. Geen anderstaligen, maar gewoon mensen die lezen, schrijven of rekenen nooit goed onder de knie hebben gekregen. Of die merken dat hun taal- en rekenvaardigheid door de jaren heen is verminderd. Goed dat daar iets aan wordt gedaan. Maar dan moeten we natuurlijk ook ophouden met het schrijven van al te ingewikkelde en onduidelijke teksten. Wat ingewikkeld en onduidelijk is? Dat kun je het beste aan die mensen zelf vragen. De gemeente Eindhoven doet dat sinds kort via het Leespanel.

Waar vind je die experts, die als geen ander weten wanneer teksten te moeilijk zijn? Bij de cursus Bijspijkeren in Woensel-West bijvoorbeeld. Een cursus die de gemeente samen met Trudo aanbiedt. De organisatie is in handen van Marian Janssen- de Goede van bureau Zet een Punt... “We draaien sinds maart 2011 en al een tijdje met twee groepen. In totaal hebben ondertussen zo’n 65 mensen de cursus gevolgd en de belangstelling blijft groot. Dat geldt ook voor de cursus Taal en Rekenen van het STER-college, in een ander deel van de stad.”

Teksten van de gemeente beoordelen
Bij het STER-college en de cursus Bijspijkeren ontwikkelen deelnemers hun vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen of op de computer. Zo ook Claire van Eert, die een cursus rekenen volgde op het STER-college, omdat ze vroeger op de lagere school helemaal was vastgelopen met dat vak. “Daarna deed ik mee aan een ambassadeurscursus, om mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, taal en rekenen, mijn ervaringen te vertellen. Zo hoop ik ze over de streep te kunnen trekken.” Claire zet zich graag in voor mensen met deze problemen, omdat ze uit eigen ervaring weet dat er wel degelijk iets aan gedaan kan worden en hoe goed dat is voor je zelfvertrouwen. Ze zei dan ook meteen ja, toen de gemeente Eindhoven aanklopte met de vraag wie er zin had om in een Leespanel teksten van de gemeente te beoordelen op leesbaarheid. Folders, formulieren, brieven, websites en andere teksten. Claire: “Ik vind zoiets erg leuk en interessant. En vooral ook belangrijk. Als de gemeente een boodschap de deur uit doet, moet die voor alle burgers te begrijpen zijn. Ook voor mensen die wat meer moeite hebben met taal of rekenen.”


Claire van Eert

Wat is er mis met ‘de stort’?!
Het Leespanel telt zo’n 12 deelnemers die regelmatig bij elkaar komen om teksten te beoordelen. Daar zitten dan ook communicatiemedewerkers van de gemeente bij. Zij horen van de panelleden uit eerste hand wat er goed en minder goed is aan hun teksten. Vervolgens kunnen ze die teksten makkelijker en duidelijker maken. Marian geeft wat voorbeelden. “De milieustraat, is dat net zoiets als de Lodewijkstraat? Waarom schrijf je niet gewoon ‘de stort’? U kunt hier een lening aanvragen, daar dit bij een reguliere bank niet mogelijk is. Daar, is dat niet hetzelfde als omdat? En wat bedoelt iemand in godsnaam met een reguliere bank?”

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?
Claire vult het rijtje voorbeelden moeiteloos aan. “Waarom zo moeilijk als het ook makkelijk kan? In plaats van publicatiedatum kun je toch net zo goed schrijven de datum waarop deze brief is verstuurd? En dan al die afkortingen. WWB?! Is Wet Werk en Bijstand niet al ingewikkeld genoeg? En als er een BKR-toetsing zal plaatsvinden, wat gaat er dan gebeuren? Wij geven in het Leespanel aan wat te lastig is en wat beter kan. Dan hoor je van de mensen van de gemeente: “Hé, daar hebben we nooit bij stilgestaan.”

Goed voor het zelfvertrouwen
Goed voor de gemeente, goed voor de communicatie. “En vooral ook goed voor de deelnemers aan het Leespanel,” eindigt Marian. “Er wordt echt naar hen geluisterd en hun opmerkingen en adviezen worden serieus genomen. Wie moeite heeft met een gemeentelijke beschikking, is niet dom. Die beschikking is onnodig ingewikkeld. Dat beseffen, is goed voor je zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is een eerste voorwaarde om te kunnen groeien.”

Bijspijkeren? Kom op, doe mee!
Moeite met lezen en schrijven? Met rekenen of met de computer? Geef je op voor de  cursus Bijspijkeren in het SPIL-centrum in Woensel-West. Elke maandagochtend of woensdagavond. Je kunt beginnen wanneer je maar wilt en deelname is gratis!

Meer weten of meedoen? Bel of mail René Toemen van Trudo: 040 – 2359 815; rtoemen@trudo.nl

 

LEES OOK